Vad vet du om sällsynta hälsotillstånd?
Det finns omkring 7000 olika sällsynta hälsotillstånd och ungefär fem procent av Sveriges befolkning beräknas leva med ett sällsynt hälsotillstånd – vilket innebär omkring en halv miljon människor.
Ungefär 80 procent av de sällsynta hälsotillstånden har en genetisk (ärftlig) orsak och för de flesta sällsynta hälsotillstånd saknas medicinsk behandling.
Möjligheterna att ställa diagnos och erbjuda behandling har utvecklats mycket de senaste åren, men trots det får många vänta länge på en diagnos. Många förblir dessutom
odiagnostiserade. Ett effektivt samarbete mellan de experter som finns (regionalt, nationellt och internationellt) tillsammans med nya forskningsrön ökar chanserna för tidig
diagnostik och god vård för personer med sällsynta hälsotillstånd.
Det finns flera tusen sällsynta hälsotillstånd och många av dem är ännu okända, men några exempel på sällsynta hälsotillstånd är olika syndrom, kromosomavvikelser, blödarsjuka (Hemofili A och B samt von Willebrands sjukdom), Addisons sjukdom, primär immunbrist, primär biliär cholangit, Morbus Osler (HHT) och cystisk fibros.
För att se en längre lista med över 300 sällsynta hälsotillstånd – klicka här
Den här utbildningen är avslutad.