Löparknä

Löparknä är en överbelastningsskada som oftast ses hos långdistanslöpare (därav namnet) och i mindre utsträckning hos cyklister och skidåkare. Skadan brukar ske när man har ökat träningsdistansen, bytt träningsunderlag eller bytt skodon.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Undersökningar tyder på att åkomman utgör upp till 20 procent av alla knäskador hos löpare. De som oftast drabbas av sjukdomen är män mellan 20 och 40 år med träningsdistanser på över 30 km i veckan.

Hur känns det?

Åkomman ger sig till känna genom täta, spridda smärtor på utsidan av knät, särskilt på det ställe där tractus iliotibialis löper över ett benutskott (laterala femur-epikondylen) i nivå med knät. Tractus iliotibialis är en kraftig senstruktur som sträcker sig längst hela utsidan av låret, från utsidan av bäckenet till infästningen på utsidan av knät, laterala tibiakondylen.

Tractus iliotibialis kan sträckas upp med hjälp av en muskel (m.tensor fascia latae) och hjälper lårbenet med stabiliteten när man står upp. Vid rörelse glider senstrukturen över benutskottet. Om detta sker ofta och/eller senan är relativt spänd, kan det leda till irritation i området.

Annons
Annons

Vid undersökning ömmar det när man känner på benets utsida, cirka tre centimeter ovan ledspringan i knät. Smärtan uppträder igen om patienten står på ett ben och gungar fram och tillbaka, med benet böjt cirka 30 grader.

Åkomman uppträder ensam, utan samband med andra skador på exempelvis ledbanden eller symptom som svullnad eller ledinstabilitet.

Diagnos och behandling

Det finns inga röntgen- eller andra laboratorieundersökningar som kan påvisa löparknä. Behandlingen av åkomman består främst av avlastning, vilket ofta betyder att man får sluta springa i kuperad terräng eller generellt minska mängden belastad träning i 4-6 veckor.

Annons
Annons

Vissa anser att det kan ha betydelse att förkorta löpstegets längd, men det har aldrig bevisats i undersökningar.

Vid irritationstillstånd kan antiinflammatorisk medicin ofta hjälpa i kombination med träningsminskning. Man har även försökt med inlägg i skorna.


Annons
Annons
Annons