Vill hitta svaret på ett långt liv

Vad är knepet för ett friskt och långt liv? Det vill forskare försöka ta reda på i en ny svensk studie där man undersöker om livsstilen kan kompensera för \"dåliga gener\".

Publicerad den: 2015-04-13
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Hittills har 220 personer svarat på en omfattande enkät om livsstilsfrågor, samt lämnat ett salivprov för DNA-analys. Målet är att 800 friska individer mellan 70 och 90 år ska delta i den nya studien som har startats av Fredrik Ståhl, professor i medicinsk vetenskap med inriktning mot genetik, vid högskolan i Borås.

– Vi letar efter samband. Vi vill se om det går att finna att man kan ha en viss livsstil, och att den här livsstilen kan kompensera för en genetisk variation, som finns hos en typ av individer. För att finna ett sådant här samband så måste vi göra det gruppvis. Vi får dela in människor i livsstilsgrupper, och så får vi jämföra denna grupps genomsnittliga DNA-genvariation med en annan grupps genomsnittliga genvariation, säger han till Sveriges Radio.

Han ser deltagarna som ett facit eftersom de har lyckats att kombinera sitt genetiska arv med en välfungerande livsstil. Hundraåringar, eller äldre, är däremot inte intressanta i sammanhanget eftersom de undantagslöst har väldigt bra gener.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons