Vi åldras olika snabbt

När vissa är 38 år enligt födelseattesten är de fortfarande rent kroppsligt knappt fyllda trettio. Andra, födda samma år, är i pensionsåldern av deras inre att döma. Ny forskning visar på stora skillnader i hur snabbt vi åldras biologiskt.

Publicerad den: 2015-07-08
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

En internationell forskargrupp har tittat närmare på arton olika åldersrelaterade egenskaper, som blodtryck, leverfunktion och muskelstyrka hos nära 1 000 nya zeeländare födda på 1970-talet, rapporterar TT. Deras värden mättes när de var 26, 32 och 38 år gamla och resultaten vägdes samman för att få fram den biologiska åldern hos varje deltagare.

– De flesta studier hittills har studerat åldrande genom att titta på äldre. Men om vi vill kunna förhindra åldersrelaterade sjukdomar måste vi börja med att studera det hos unga, säger professor Dan Belsky, en av forskarna bakom studien, i en kommentar till TT.

Vissa åldras flera år per kalenderår

Även åldrandetakten kunde mätas. De flesta åldrades föga förvånande ett år biologiskt per levnadsår – men där fanns stora skillnader. Vissa åldrades mindre än ett år per kalenderår medan andra åldrades hela tre år inom loppet av ett kalenderår. Vid 38 års ålder var vissa av deltagarna knappt fyllda trettio, rent biologiskt, medan andra var i sextioårsåldern. De sistnämnda presterade även betydligt sämre i tester som visar koordination och problemlösningsförmåga. När bilder på deltagarna visades upp för en grupp collegestudenter uppfattades även personerna med biologiskt hög ålder som äldre.

Annons
Annons

"Motionera, ät bra och undvik stress"

Men vad kan man då göra för att slippa åldras fort biologiskt?

– Ja det är alltså att motionera, äta sallad och fisk. De vanliga råden om vad som är nyttig mat och att undvika stress och undvika att röka, säger Ingmar Skoog, föreståndare för Centret för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, till Sveriges Radio.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons