Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Träning förbättrade diabetikers betaceller

Annons

För den som vill förbättra funktionen på sina betaceller kan medelhög intensitet på träningen vara det bästa alternativet. Det är sedan länge fastställt att fysisk aktivitet förbättrar insulinkänsligheten vid typ 2-diabetes och nu har amerikanska forskare undersökt huruvida träning kan förbättra funktionen av de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln. I studien deltog 387 överviktiga vuxna personer med stillasittande livsstil. Deltagarna lottades till tre olika träningsprogram under åtta månader: låg träningsdos och medelhög intensitet, låg träningsdos och hög intensitet samt hög träningsdos och hög intensitet. Därefter följdes deltagarna upp med olika metabola parametrar.

Studieresultaten visar att alla tre typerna av träningsprogram medförde förbättrad betacellsfunktion, mätt med så kallat dispositionsindex efter glukosbelastning. Men den grupp som tränat med medelhög intensitet fick dock en större förbättring än dem i de andra två grupperna. Forskarna, som bland annat är verksamma vid Duke University Medical Center i Durham, North Carolina, vill däremot inte rekommendera någon träningsmetod framför en annan. De hoppas att det kommer fler långsiktiga studier på området.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.