Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Träning bra för balansen

Annons

Personer med osteoporos, det vill säga som lider av benskörhet, löper ökad risk att få frakturer. Något som inte enbart är en följd av att deras skelett är skört utan det beror också på att de har nedsatt balans och muskelstyrka, menar en grupp finländska forskare, skriver Dagens Medicin på nätet.

I en ny studie har forskarna undersökt huruvida ett särskilt träningsprogram skulle kunna förbättra bland annat balansen hos äldre kvinnor med osteiopeni, som är en mild form av osteoporos. Och det som forskarna har kommit fram till är att ett hemträningsprogram kan bromsa försämringen i balansen. Totalt ingick 160 kvinnor i åldern 70 till 73 i undersökningen. Studiedeltagarna lottades till antingen en interventionsgrupp eller till en kontrollgrupp, där kvinnorna i interventionsgruppen varje vecka under fyra sexmånadersperioder fick delta i ett träningspass med balans- och benstyrkeövningar som de även instruerades att göra hemma. De som ingick i kontrollgruppen fick däremot endast allmän hälsoinformation och uppmuntrades att fortsätta med sina dagliga aktiviteter.

När kvinnorna hade följts i drygt sju års tid kunde forskarna konstatera att de kvinnorna som ingick i interventionsgruppen hade betydligt bättre balans jämfört med de i kontrollgruppen. Däremot märktes ingen skillnad i bentäthet mellan de båda grupperna, skriver Dagens Medicin. En av slutsatserna som forskarna bakom studien drar är att hembaserad träning har positiva effekter på sikt när det kommer till balans och gångstil samt att det skulle kunna skydda mot höftfrakturer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons