Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tidig behandling kan stoppa diabetes typ 2

Annons

Personer med förstadium till diabetes hade halverad risk att senare insjukna i typ 2-diabetes om de periodvis lyckades få kontroll på sitt blodsocker, visar en ny studie i tidskriften Lancet.

Det är amerikanska forskare som gjort en uppföljning av 1 990 personer med så kallad prediabetes, det vill säga höga men inte tillräckligt höga blodsockervärden för att klassas som diabetiker.

Annons
Annons

Deltagarna ingick alla i en studie där man utvärderade hur livsstilsinsatser och läkemedel kan minska risken för att sjukdomen bryter ut. Forskarna konstaterar att de deltagarna som någon gång under den första studiefasen hade lyckats normalisera sina blodsockernivåer hade 56 procent lägre risk att ha fått diagnosen typ 2-diabetes efter nästan sex års uppföljning.

Dagens Medicin skriver att enligt forskarna pekar resultaten på att typen av åtgärd spelar mindre roll. Huvudsaken är att behandling sätts in tidigt för att normalisera blodsockervärdena hos personer med prediabetes.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.