Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Terapi god effekt mot fetma


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-04-05

Annons

Många svenskar opereras mot fetma. I region Skåne räknar man med att ungefär 130 000 vuxna är feta och antalet fortsätter att stiga. Skånes universitetssjukhus har gjort en uppföljning på de skåningar som opererats mot fetma och de som behandlats utan kirurgi. Metoderna verkar fungera bättre än man trott, skriver Sydsvenskan.

Många av de som är överviktiga och feta lider av högt blodtryck, diabetes typ 2, sömnproblem eller psykosociala besvär. Endokrinologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus, Sus, ville ta reda på vilka av klinikens metoder som får människor att minska i vikt och sedan behålla den lägre vikten flera år efteråt.

Annons
Annons

– Vi vill inte lura in människor i behandlingar som inte hjälper dem, säger verksamhetschefen Martin Ridderstråle till Sydsvenskan.

Precis som förväntat var magsäckoperationen den som gav mest effekt. De patienter som hade opererats hade gått ner mer än tio procent av sin kroppsvikt vid uppföljningen. Det som dock förvånade var att hälften av de personer som gått i individuella samtal eller gruppterapi hade gått ner minst fem procent av sin kroppsvikt vid uppföljningen.

– Tidigare studier har visat att hälften av de patienter som får icke-kirurgisk behandling är tillbaka på sin ursprungsvikt inom ett år. Så våra resultat är mycket positiva. Vi kan med självförtroende göra något även för patienter som inte opereras, säger Martin Ridderstråle.&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.