Överviktiga barn tar efter sina föräldrar

Annons

Barn som har feta föräldrar riskerar i högre grad än barn med smala föräldrar att också bli överviktiga. I en ny studie har forskare upptäckt att fetma bland barn ofta kan kopplas till en förälder av samma kön, som också är överviktig. Det är däremot desto ovanligare att en överviktig pappa till exempel får en överviktig dotter.

Det är brittiska forskare vid Peninsula Medical School, Plymouth, Storbritannien, som i en studie studerat 226 familjer från staden Plymouth i Storbritannien. Barnen i familjerna var födda 1995 eller 1996. Både föräldrarnas och barnens BMI, kroppsmassindex, analyserades för att se om det fanns något samband för övervikt mellan föräldrar och barn. När barnen var åtta år visade studieresultat att mammor som klassificerades som kliniskt feta hade en tiofaldig ökad sannolikhet att deras döttrar också var feta. Söner till pappor som var feta var risken för fetma sexfaldigt ökad. Men när barnen jämfördes med en förälder av motsatt kön återfanns inte sambandet.

Annons
Annons

Forskarna anser dock inte att det handlar om någon genetisk förklaring utan de menar att det nog främst handlar om att barnen tar efter beteende från den förälder som har samma kön.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons