Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Måttligt övervikta riskerar att få artros

Annons

Personer som har några kilos övervikt löper ökad risk att drabbas av svår artros, som ledförslitning i knä och höfter. Det visar en ny studie som gjorts i Lund och Malmö, där forskarna bland annat kommit fram till att en normalviktig person som går upp sju kilo mer än fördubblar sina risker att få en knäprotes. Stefan Lohmander, professor ortopedi vid Universitetssjukhuset i Lund, uppger att de blev något chockade över studiens resultat.
– Vi har vetat sedan tidigare att fetma och artros hör ihop, det var ingen överraskning. Däremot så blev vi överraskade när vi såg att redan en ganska måttlig viktökning inom vad som brukar betraktas som normalt, alltså ett BMI mellan 21 och 24, hos en kvinna leder till en riskökning på ungefär 2,5 gång att opereras i knäet, säger Stefan Lohmander.

Forskarna har följt 28 000 normalviktiga, överviktiga och feta män och kvinnor under 14 år. Och det som nu framkommit är att de som var kraftigt överviktiga löpte åtta gånger så stor risk att drabbas av svår artros, som till exempel ledförslitning som kräver operation. Stefan Lohmander anser att läkare bör bli bättre på att informera sina patienter som börjar få knä- eller höftproblem om att de bör gå ner i vikt för att minska besvären. 

Årligen får 20 000 svenskar en ny knä- eller höftled och Lohmander ser en ökad risk att landets ortopedkliniker kommer få mer att göra om fetmaepidemin fortsätter.
– Vi behöver operera flera knän och flera höfter på grund av artros därför att risken för den här sjukdomen drivs i så hög grad av just fetma och kroppsvikt, säger Stefan Lohmander.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.