Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här är landet i Europa där man dricker mest

Enligt vad en omfattande kartläggning visar så skiljer sig européernas alkoholvanor åt stort. Det är Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim som beskriver hur drickandet skiljer sig mellan länder och resultaten hoppas de ska kunna bidra till mer målinriktade insatser för att förbättra folkhälsan.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-09

Annons

Granskningen som täcker närmare 30 länder visar bland annat att det är irländarna som generellt sett är de allra törstigaste. Helgsupandet som innebär att man avstår från alkohol under veckorna och sedan dricker väldigt mycket vid ett enskilt tillfälle är däremot är vanligast i Portugal följt av England på en andraplats.

Studien visar också att män konsumerar omkring två gånger mer alkohol än kvinnor. I Israel och Östeuropa dricker kvinnorna minst.

Danskar törstigast i norden 

Bland nordborna är det Danmark som tar täten men att spara supandet till helgen är dock vanligast i Norge och då också bland män.

Annons
Annons

En kartläggning som denna har tidigare varit svår att genomföra då mått av alkoholenheter skiljer sig avsevärt mellan olika länder. En öl eller ett glas vin är inte nödvändigtvis samma mängd i Frankrike som i Sverige.

Svårt att genomföra 

Studien har gjorts med hjälp av enkäter, speciellt utformade för olika delar av kontinenten med mått av typiska drycker från olika länder. Sedan har studiedeltagarnas svar översatts till mått av alkohol i gram.

Vad forskarna hoppas på är att kunskapen ska bana vägen för mer riktade insatser i  frågan om alkoholmissbruk och folkhälsa. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.