Fysisk aktivitet lika effektivt som medicin

Motion kan vara ett alternativ till medicin mot hjärtsjukdomar och stroke. Det visar en ny studie från Storbritannien vars resultat sammanställts till en rapport i British Medical Journal.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-10-04
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Resultaten från de 340 000 patienter som undersökts visar att fysisk aktivitet är lika effektivt som vissa hjärtmediciner och bättre än mediciner mot stroke. Forskarna bakom studien menar att motion borde därför vara en del av läkarens ordination.

Experter betonar dock att patienter inte bör strunta i medicinen till förmån för motion, utan att de två bör komplettera varandra.

Har du fått fysisk aktivitet på receptet någon gång? Och vad tycker du om FaR – fysisk aktivitet på recept? Kommentera direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Marianne 2013-10-4 19:12 (6 år sen)

  Att vara mer fysiskt aktiv verkar bortglömt att ta upp, planera och uppmuntra så det blir kanske inte verklighet i ens vård.

  Man vill ha jämgamla att gå på gruppträning med. Är man yngre vill man kanske inte kopplas ihop med äldre hjärtsjuka etc?

 • Avatar jussi 2013-10-5 14:51 (6 år sen)

  Ja, detta visste vi väl längre, det är läkarkåren som borde upplysas mer om sånt. Sjukvården borde anpassa mdicinering till omlagd livsstil mer (där man kan spara pengar genom att minska medicinering) men det krävs att doktorn drar in sin patient i vården, visar provsvar hon/han har i sin dator, likaså journalanteckningarna, innan vi pat. får ta hand om dem själva i form av en platskort vi kan öppna i våra datorer.

 • Avatar Susen 2013-10-5 15:08 (6 år sen)

  Känns som en mycket gammal information. Detta har varit känt oerhört länge och fysisk aktivitet på recept är också gammalt. Varför sådan uppståndelse?

 • Avatar håkan Steiring 2013-10-7 11:25 (6 år sen)

  Jag skulle vilja kommentera ett par saker. Det är en metaanalys, inte en ny studie. De har dessutom inte förstått att den bara mäter mortalitet. Således är det inte bättre med motion än mediciner mot stroke, utan visar en minska mortalitet (dödlighet)
  För det andra så konkluderar författarna i sin sammanfattning, att det råder en stor osäkerhet gällande effektiviteten av åtgärder inom primärvården för att öka den fysiska aktiviteten hos patienter. Ref 56 och 57 i artikeln.

  Så nog vet vi att en ökad fysisk aktivitet är bra, men vi vet inte att vi kan påverka detta på något sätt. Således ger inte artikeln några belägg för att det ärbra att skriva ut många FAR, såvitt jag kan förstå.
  vore tacksam om det är någon som har information om studier som visar att FAR sänker mortaliteten, eller morbiditeten.

  Niklas Högerås, distr.läkare Kalmar län, kommenterade internt artikeln, som även publicerades i DN 28/9.

  Har netdoktor någon kommentar?

 • Avatar 2013-10-7 14:20 (6 år sen)

  Jag förstår inte heller varför inte läkare diskuterar detta med sina patienter.

  Jag har aldrig fått det ordinerat men om detta skulle vara fallet så ska ju den fysiska aktiviteten kontrolleras.

  Om man inte följer upp patientens utveckling så är ju risken att denne struntar i att följa ordinationen.

  Nu menar jag inte att man ska tvingas men det är viktigt att läkaren verkligen betonar allvaret i ordinationen. Kanske finns det chans att motionera i grupp och göra det trevligare att vara i rörelse.

  Som jag ser det nu när man besöker doktorn så sägs inget om motion, det verkar vara bättre att skriva ut piller.

 • Avatar 2013-10-30 13:36 (6 år sen)

  FaR låter som en strålande ide. Det är många som inte rör på sig för att de har småkrämpor, som ju alla får med åren. Det leder till att de blir stela och lata. Skyller på att de är ju ingen ungdom längre (vid 60-70 ) vilket är rätt i och för sig, men med mer motion blir man piggare och mer nöjd med sig själv när dagen har spenderats med lite trädgårds arb eller liknande där man ser resultat av vad man gjort


Annons
Annons
Annons