Forskare vill se riktlinjer för motion på jobbet

Minst två timmars fysisk aktivitet per arbetsdag är rekommendationen i de nya riktlinjer som brittiska folkhälsomyndigheten tagit fram. Nu vill svenska forskare att vi anammar riktlinjerna även här.

Publicerad den: 2015-06-03
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

I Storbritannien har forskare för första gången tagit fram riktlinjer för låg fysisk aktivitet på jobbet. Tanken är att brittiska arbetsgivare ska förhålla sig till dessa riktlinjer precis som man tar hänsyn till exempelvis buller eller andra arbetsmiljöproblem. Minst två timmars fysisk aktivitet rekommenderas, om det så är en kortare promenad eller att bara helt enkelt ställa sig upp.

Färska undersökningar visar att medelålders svenskar tillbringar så mycket som 60 procent av sin vakna tid helt stillasittande, rapporterar Sveriges Radio. När vi sitter ner blir musklerna inaktiva och energiomsättningen minskar, något som leder till en ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 samt vissa cancerformer.

Annons
Annons

Elin Ekblom Bak är forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, och hon vill gärna se samma riktlinjer för arbetsplatser här i Sverige.

– Vi kan försöka mata på med hur många forskningsresultat som helst, och så blir det en tidningsrubrik dagen efter, och alla vet kanske att det inte är så bra att sitta. Men kommer det sådana här riktlinjer finns det i alla fall en möjlighet att trycka på arbetsgivare att skapa en hälsosammare miljö för sina anställda. 

Elin Ekblom Baks bästa tips för en vanlig arbetsdag är variation.

Annons
Annons

– Det gäller att variera sig; att sitta lite, stå lite, röra lite på sig. De flesta arbetsplatser idag har ett höj- och sänkbart skrivbord, så det är ett första alternativ att kunna sitta och stå, säger hon till radion. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons