Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förbättrad kondition minskar risk för hjärtsvikt

En studie i USA på över 9 000 personer visar att förbättrad kondition för redan aktiva motionärer minskar risken att drabbas av hjärtsvikt senare i livet.
Annons

Studien, som ännu inte publicerats, visar att om en motionslöpare som 40-åring kan springa en kilometer på 7 minuter och 30 sekunder och tio år senare, som 50-åring, har sänkt sin tid till 6 minuter och 15 sekunder, så minskar risken att drabbas av hjärtsvikt senare i livet med 40 procent oavsett kön.

Förbättringen gäller även för infarkt men då i något mindre grad. Örjan Ekblom, forskare på GIH i Stockholm, betonar att man principiellt bör vara försiktig med resultat som förhandsredovisas.

– Men i detta fall är det intressant att ökningen av konditionen minskar risken så påtagligt. Det är ett argument emot att effekten skulle bero på god genetik, säger han till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.