Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Finns det koppling mellan animalisk LCHF och ulcerös kolit (IBD)?

Det frågar sig några japanska forskare som studerat en 36-årig man som dagligen åt animaliska produkter, fick blod i avföringen och sedan diagnostiserades med ulcerös kolit, blödande tjocktarmsinflammation, IBD.
Finns det koppling mellan animalisk LCHF och ulcerös kolit (IBD)?
Annons

Fallrapporten, som publicerats i tidskriften The Permanente Journal, bygger på en studie där en 36-årig man som var 172 centimeter lång och vägde 72 kg följde en lågkolhydratkost enligt Atkins. Mannen åt dagligen animaliska produkter i form av kött, grädde, smör och chark och fick blod i avföringen. Han gick ner 6 kilo i vikt och vid undersökning med koloskopi kunde läkarna konstatera att han fått ulcerös kolit, blödande tjocktarmsinflammation, IBD.

Blev av med sin ulcerös kolit med mer grönsaker 

Efter att diagnos ställts vistades mannen på sjukhus där han fick en kost som mestadels bestod av grönsaker. Mannen blödde inte längre från tarmen och IBD-sjukdomen ulcerös kolit gick tillbaka helt utan att han behövde läkemedel. Det skriver Läkare för framtiden på sin hemsida.

Huruvida det finns några vetenskapliga samband mellan en diet som främst består av animaliska produkter och ulcerös kolit är för tidigt att säga men forskarna menar att det kan finnas en risk för att utveckla ulcerös kolit med en animalisk LCHF.

Annons
Annons

Abstract till studien hittar du här »

Har du koll på IBD? Gör som många, många andra och testa dig här »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.