Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

En enda manipulerad gen kan bromsa vårt åldrande

Snart kommer vi att kunna bromsa åldrandet, tror forskare. Studier har visat att små rundmaskar som fick en enda gen manipulerad dubblade sin livslängd – ett resultat som kan få betydelse även för oss människor.
Annons

Cynthia Kenon, en av världens mest framstående åldringsforskare, är övertygad om att vi kommer att kunna sakta ner åldrandet hos människor, enligt en intervju med SVT:s Vetenskapens värld. För tjugo år sedan upptäckte hon och hennes forskargrupp att man genom att ändra i en enda gen kunde fördubbla livslängden hos vissa smådjur. Senare har hon även hittat en annan gen med motsatt effekt, som återställer effekterna av genmanipuleringen som förlänger livet. Detta innebär att vi kommer att kunna vrida på och av åldrandet genom att göra förändringar på molekylär nivå.

– Jag fick gåshud på armarna när jag förstod hur det hängde ihop. Det borde inte kunna gå! säger Cynthia Kenon.

Annons
Annons

Hon tror att många människor skulle vilja leva längre om de kunde åldras utan att behöva bli handikappade, ensamma och ha ont – och det är detta hon tror att vi kommer att kunna råda bot på så småningom. Men innan ett livsförlängande piller ens kan testas på människor har Cynthia Kenon ett tips för den som vill maximera livslängden: Att utesluta socker. Enligt SVT har Kenon själv gått över till GI-kost eftersom hon upptäckte att socker på maten förkortade maskarnas liv avsevärt. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-09-3 17:21 (9 år sen)

    Jag tror det är helt avgörande hur man mår, om man vill leva väldigt länge.
    Det förutspås att inom 50 år finns det kroppsdelar till allt i människan att byta ut efter behov. De odlas utifrån kroppsegna celler.
    Man kan i princip lägga in sig för en helrenovering...
    Avgörande är nog hur man mår i hjärnan, den krymper naturligt från 60 års åldern.
    Antioxidanter, vitaminer som alla B, med flera + mineraler är en förutsättning, samt att behålla cirkulationen genom hjärnan ut i ögonen så näringsämnena når fram överallt.
    Äter själv dagligen en kapsel som gör just allt detta, engagerade mig stenhårt då jag började få gula fläcken problem. Idag är min syn helt återställd trots mina 74+.
    Ni kan läsa mera om hur det fungerar på en bloggsida art. nr 283

    http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/

  • Avatar Tidigare användare 2015-09-3 16:37 (9 år sen)

    Rättar här felstavningingen i efterhand i mitt huvudinlägg nedanför, i nedre delen av i mitten av texten: Själdö ska det inte stå, utan det ska stå: Självdö: , och man vill ju inte heller självdö. Ursäkta stavfelet, och rättar det här istället, eftersom huvudinlägget inte går att rätta i efterskott.

  • Avatar Tidigare användare 2015-09-3 16:05 (9 år sen)

    Ja, det är på tiden att botemedel mot åldrandet på medicinsk väg snart kommer. Jag hoppas att det kommer under min tid, och det måste det göra, jag är 65 år. Jag vill leva och vara frisk även efter 100 år, och långt in i framtiden, och gärna efter 200 år och längre också. Får man botemedel mot åldrandet på medicinsk väg, så slipper man begå självmord innan livets slut och innan självdöden, för det är ju det sista man vill göra, och man vill ju inte heller själdö. Jag vill leva och förbli frisk även i framtiden, inte åldras och dö, bara för att en vidrig, dödsbejakande och kristianistisk norm anser det, och vill att vi alla ska dö på grund av det.

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-2 01:30 (9 år sen)

    Det är bara att gratulera Cynthia Kenon till den fantastiska uppfinningen men att läka Gud kan inte någon människa göra!

  • Avatar Tidigare användare 2014-12-18 12:13 (9 år sen)

    Gärna för evighet om man älskar livet. Tyvär kommer inte staten att tillåta det. Vad ska den till med en massa 120+ medborgare till? Vem ska försörja dem? Makthavarna (diktatorer, kungar, presidenter) däremot kommer att se till att de får leva länge på statens bekostnad.

  • Avatar Tidigare användare 2014-12-18 10:42 (9 år sen)

    Varför sätta en gräns. Låt var och en (vilja) bli så gammal den vill. Jag kan tänka mig 200+. Vad jag då vill, vet jag inte nu.

  • Avatar 2014-12-17 18:09 (9 år sen)

    återstår att veta vad är åldrande och åldrande av vad i kroppen ?
    Utseendet ? Hjärnan eller gäller det allt som händer vid åldrande, det kan man undra.
    I min släkt har nästan alla blivit mellan 95 och 103 år, dött i sömnen av massiv hjärnblödning. Fullt friska i övrigt, och vid full mental hälsa.
    Om man mår bra och trivs med livet så är det ju ingen brådska att lägga av tycker jag. Är själv 73 och känner mig som en ungdom, försöker se det positiva i allt och har alltid gott humör.
    Så om det fortsätter så, så kan jag tänka mig det blir lagom vid säg 120 ?

  • Avatar Tidigare användare 2014-12-17 14:12 (9 år sen)

    Varför, vem vill leva 200 år, ett liv räcker!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.