Delade meningar om frukt är bra eller ej

Annons

Enligt en ny studie är frukt inte så nyttigt och bra som Livsmedelsverket hävdar. Det anser överläkaren Christer Enkvist som kopplar ihop fruktsocker med diabetes och övervikt. Men Livsmedelsverket slår ifrån sig kritiken och menar att allmänheten bör äta mer frukt.
– Frukt är inte farligt – tvärtom skulle vi snarare behöva dubbla konsumtionen, säger Ulf Bohman, chef för Livsmedelsverkets nutritionsavdelning, till Dagens Nyheter.

Enligt Livsmedelsverkets expertgrupp bör man äta omkring tre frukter per dag men de hävdar att svenskarna äter omkring hälften av den rekommenderade mängden. Och&nbspexperterna, som består av läkare, professorer och dietister, anser att frukt kan bidra till att upprätthålla en god vikt. Men&nbspi DN debatt hävdar&nbspChrister Enkvist att han haft överviktiga patienter som gått ner i vikt efter att de slutat äta frukt. Enkvist har gjort observationer kring det fruktintag som sker mellan måltider, och ifrågasätter därmed de fruktkorgar som finns på många arbetsplatser. Christer Enkvist hänvisar även till en studie från Journal of Clinical Investigation, som påvisar att fruktos (fruktsocker) skapar mer bukfetma och insulinresistens (förstadium till diabetes) än släktingen glukos (druvsocker).

Annons
Annons

Livsmedelsverket är noga med att påpeka att frukt bör tas i samband med måltid,&nbspi annat fall ökar risken för hål i tänderna men inget nämns om risken för viktuppgång. Och i höst väntas nya riktlinjer för diabetesvården, och just nu håller nordiska näringsrekommendationerna som Livsmedelsverkets kostråd baseras på att uppdateras. Men Ulf Bohman, chef för Livsmedelsverkets nutritionsavdelning,&nbsptror inte att de nuvarande råden på fruktintag kommer att ändras.
– Vi ligger dessutom lägre än vissa andra länder. Det man kommer tillbaka till är att det till syvende och sist handlar om hur mycket energi man får i sig – oavsett var den kommer ifrån.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons