Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Begravningsbyråer i kris av förbättrad hälsa

Vi lever hälsosammare och färre personer röker. Samtidigt har influensasäsongen varit mild och nya mediciner utvecklas hela tiden. Glädjande? Inte för begravningsbyråerna – branschen är i kris.
Annons

Dödstalen är i år nere på samma nivå som de var 1977, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Minskningen beror på flera faktorer, enligt SVT Smålandsnytt. Vi har bättre folkhälsa, färre rökare, mild influensa och den medicinska forskningen går hela tiden framåt. Detta tillsammans med låga födelsetal i slutet av 20-talet och i början av 30-talet gör att landets begravningsbyråer har det tufft. Enligt kreditupplysningsföretaget UC redovisade var sjätte begravningsbyrå en förlust förra året. Men de ekonomiska bekymren har inte enbart med de låga dödstalen att göra. Marknaden är dessutom överetablerad.

– Jag har jobbat rätt länge i branschen och jag har nog aldrig under mina år haft så mycket samtal från byråer som funderar på hur de ska lösa ekonomin. Det visar på att det blir svårare och svårare med kombinationen färre dödsfall och fler aktörer, säger Ulf Lernéus, ordförande för Sveriges begravningsbyråers förbund.

Annons
Annons

Men folk kan ju inte leva hur länge som helst. Även om Ulf Lernéus kallar läget just nu för ”extremt” räknar han med en vändning.

– Går man på SCB:s statistik och källor kan vi se att det kommer en vändning i dödstalen om fyra-fem år, säger han till SVT. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-02-2 13:58 (9 år sen)

    Halle da, dör vi inte som vi ska?

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-2 00:21 (9 år sen)

    Man får hoppas att begravningsbyråernas prognoser om högre dödlighet om några år stämmer. Eller så får de hoppas på någon/några epidemier och då kan de få det ganska stressigt.

  • Avatar Tidigare användare 2014-11-19 19:30 (9 år sen)

    Den enes död den andres bröd...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.