Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bättre minne med träning

Annons

Personer med lättare minnesnedsättning får mer sällan ytterligare försämringar av minnet genom fysisk aktivitet, som till exempel aerobics. Det visar en ny studie där en grupp amerikanska forskare har undersökt effekten av motion hos personer med mild kognitiv svikt. Det är en lättare form av minnesnedsättning som ofta kan utgöra ett förstadium till demens.

Totalt medverkade 33 personer med mild kognitiv svikt, i snitt 70 år gamla, i studien. Av dessa lottades 23 till att delta i ett intensivt aerobicspass som övervakades av en ledare under 45 till 60 minuter, fyra dagar i veckan under ett halvår. De resterande tio fick i stället göra ett stretchingprogram med ungefär samma upplägg, men med skillnaden att deltagarnas hjärtfrekvens hölls på en låg nivå. Studiedeltagarnas fysiska förmåga, fettsammansättning och nivåer av olika metaboliska markörer i blodet mättes före, under och efter interventionen.

Annons
Annons

Studieresultaten pekar på att de patienter som ingick i intensivträningsgruppen rent generellt fick bättre kognitiv funktion än kontrollgruppen. Däremot kunde forskarna konstatera att effekterna skiljde sig åt beroende på kön. Konditionen förbättrades lika mycket för både män och kvinnor men träningen hade större effekt på kvinnornas minne. Forskarna, som är verksamma vid University of Washington School of Medicine och Veterans Affairs Puget Sound Health Care System, tror att skillnaden mellan män och kvinnor beror på att motion har olika effekter hos könen, bland annat på insulinproduktion och stresshormoner vilket kan inverka på minnesförmågorna. Studien presenteras i tidskriften Archives of Neurology.

Samtidigt visar en annan studie, som publiceras i samma utgåva, att måttlig fysisk aktivitet i medelåldern eller senare i livet minskar risken att över huvud taget drabbas av mild kognitiv svikt. Här visar studieresultaten att motion i medelåldern, som till exempel snabba promenader, aerobics och styrketräning var förknippat med 39 procent lägre risk att drabbas av kognitiv svikt. Lättare träning, som bowling eller golfande med golfbil, hade däremot inte någon effekt. Forskarna bakom studien, verksamma vid Mayo Clinic i Rochester, USA, menar att skyddet av träningen kan ha flera orsaker. Exempelvis kan ökad produktion av nervskyddande substanser, förbättrat blodflöde till hjärnan och minskad risk för hjärt- kärlsjukdom bidra, samt att fysisk aktivitet tyder på att man har en hälsosam livsstil.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons