Bättre att vara tjock än soffpotatis

Det är bättre att vara rund och fysiskt aktiv än normalviktig men stillasittande, enligt en ny stor studie. Och du behöver inte vara en hurtbulle – redan motion på låg nivå ökar chansen till ett långt liv.

Publicerad den: 2015-01-16
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Det är känt sedan länge att det är dåligt för hälsan att inte röra på sig. Bland annat ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Men nu visar en studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition dessutom att dubbelt så många dör i förtid på grund av ett stillasittande liv som av fetma. Flera hundra tusen personer från tio länder, däribland Sverige, har deltagit i studien. Professor Ulf Ekelund har lett projektet:

– Hittills har det varit ett väldigt fokus på eventuell övervikt och hur man ska gå ner i vikt, men den här studien visar att det är minst lika viktigt, om inte viktigare, att röra på sig, säger Ulf Ekelund till TT.

Annons
Annons

Och det är inga orimliga träningskrav han sätter upp. Ju mer motion desto bättre, men redan med 20 minuters promenad eller annan motion varje dag minskar du risken för att dö i förtid med mellan 16 och 30 procent jämfört med om du tidigare inte rört på dig alls.

– Det är inte så mycket som behövs – det viktiga är att göra det till en vana. Till exempel att ta cykeln eller gå till jobbet i stället för att ta bilen. Om fysisk aktivitet vore ett läkemedel skulle det vara helt oöverträffat. Så är det bara, säger Ulf Ekelund till TT.

Annons
Annons

Rör du på dig tjugo minuter om dagen? Hur gör du för att hinna? Dela gärna med dig av dina tips i kommentarsfältet nedan. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Mimmi 2015-01-17 08:30 (5 år sen)

  Jag är en kvinna på 73 år som får Netdoktorns råd i mobilen men som inte kan identifiera sig med de motionsråd som ges. Jag är inte lika vig och rörlig längre men vill gärna leva några år till. Visst, jag promenerar en sväng med hunden varje dag men även hon har blivit till åren så takten kommer inte upp i svettningsgrad precis.
  Det skulle vara trevligt om vi över 70 år kunde få information om hur vi kan förlänga våra liv utan att behöva fara runt som skållade råttor.
  Mimmi

 • Avatar 2015-01-17 12:13 (5 år sen)

  Jag har läst artikeln ser inte man måste motionera sig svettig, utan röra på sig, ex, en promenad med eller utan hund, man kan sitta på en stol hemma lyfta både ben och armar eller hålla i sig i något och stå upp och röra olika kroppsdelar, vad är problemet, jag är 66 år. Kommenterar svar på Mimmi,s inlägg

 • Avatar 2015-01-17 12:02 (5 år sen)

  Är det det?m Bättre att va fet?Det är väl inte bra att va tjock heller? Vill gärna ha svar.

 • Avatar 2015-01-17 13:31 (5 år sen)

  Jag vill inte va fet.

 • Avatar 2015-01-17 14:09 (5 år sen)

  tutt jag är också fet, men försöker nu göra något åt det,

 • Avatar 2015-01-17 17:46 (5 år sen)

  Jag är 20 kg övervikt, men är mer aktiv än mina vänner som är smala. Promenerar 40 min-1 tim nästan varje dag o tränar 1-3 ggr i v.
  Inte för att jag går ner i vikt för det #frustrerande.

 • Avatar 2015-01-18 12:56 (5 år sen)

  Jag tror inte att det är bättre att va fet än att va en soffpotatis.

 • Avatar Anna-Cajsa Torkelsson 2015-01-19 09:18 (5 år sen)

  Mimmi: Av Ulf Ekelunds kommentar tolkar jag det som att det inte krävs att man far runt som en "skållad råtta" utan att man helt enkelt rör sig lite varje dag. Dina hundpromenader är säkert guld värda.
  Tutt: Nej, det är inte bra att vara fet, utan fetma ökar risken för många sjukdomar. Däremot ger den här artikeln ett nytt perspektiv på debatten - det vill säga att det faktiskt kan vara farligare att vara inaktiv än att vara överviktig.

 • Avatar 2015-01-19 12:17 (5 år sen)

  Hej alla glada. Jag tror att det räcker ned vanligt hushållsarbete. Jag är 75 år.Är inte överviktig.

 • Avatar Jag är 75 år. Vi haidde Kodda i gymnasiet.=handbol 2015-01-27 23:00 (5 år sen)

  ÄR också 75. 10 kg överviktig. Mår bra. Sjinger i kör. Tränar kamådport se 23 åts ålder. Andlig kärlek ock drömmar är mina livslinjer.Men måste ha en likasinnad att kommunisera med.


Annons
Annons
Annons