Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antalet övervikta barn minskar

Annons

Andelen överviktiga barn i Sverige blir allt färre men samtidigt väger fortfarande för många barn för mycket. Det visar en studie som gjorts vid Umeå universitet, som påvisar att antalet fyraåringar som lider av fetma minskat från 20 till 17 procent på fem år. Studien inkluderar 5 000 barn, som var fyra år under åren 2007-2008 och det resultat som framkom i denna studie jämfördes med en studie som gjordes fem år tidigare på samma antal barn.
– Det finns rapporter från andra landsting, bland annat Västernorrland och Örebro som pekar i samma riktning, säger Erik Bergström, professor i pediatrik vid Umeå universitet, till Ekot.

En av orsakerna till den positiva utvecklingen tror Erik Bergström beror på att föräldrar och andra vuxna i barns närhet blivit bättre och mer medvetna om problemet med övervikt och därmed blivit mer uppmärksamma på vad barnen stoppar i sig. Även hur rörliga barnen är har en stor betydelse för barns hälsa och välmående.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons