Forum Träning och motion


Mår dåligt av vanlig träning!?

Det som jag kommer att beskriva nedan började för några år sedan, men det har ökat i omfattning det senaste året. Jag tycker att det börjar bli riktigt jobbigt. Jag är rädd för att det kanske är en sjukdom och då vill jag upptäcka den så snart som möjligt innan det har gått så långt att det inte går att bota/förebygga. Det har också gått så långt att jag har slutat träna p g a att jag inte vill göra bort mig när jag blir så där obehagligt vimmelkantig. Men jag mår ju inte heller bra av att inte träna. Så här är det, jag har alltid varit aktiv i någon form. Fotboll, Taekwondo, styrketräning, badminton, pingis och löpning är några sporter jag har utövat. De senaste åren har jag sprungit och utövat lättare styrketräning. De senaste åren, särskilt det sista, känner jag mig vimmelkantig, trött, snuvig, blir blå under ögonen samt får svårt att sova när jag har tränat. Jag blir liksom stressad i kroppen. När det är som värst har jag svårt att fokusera på en punkt längre bort med blicken. Blicken hoppar fram och tillbaka. Det kommer smygande direkt efter styrketräningspasset. Dagen därpå kommer symptomen mer tydligt. När jag tränar flera dagar i rad blir det värre. När jag har uppehåll från all träning känner jag mig normal igen efter 2-4 veckor. Jag hade sedan länge misstänkt att det var något fel med mitt hjärta när jag fick hjärtflimmer efter ett träningspass för närmare än ett halvår sedan. Jag åkte då in till akuten och fick få ”ordning” på hjärtat igen med hjälp av en elektrisk stöt. Sedan dess har jag gjort flera hjärtundersökningar (ultraljud, arbetsEKG) men de hittar inget fel. Det verkar alltså som att det bara var en tillfällighet. Jag har därför uteslutit att det är hjärtat som spökar. Jag är 31 år och är 179cm lång väger 78kg. Jag har alltid varit frisk, ätit hälsosamt och regelbundet. Lite då och då äter jag vitamin-,mineral- och anioxidanttabletter. Jag går sällan och lägger mig senare än vid 23-tiden och sover för det mesta 8 timmar per natt. Jag har aldrig använt några droger. Dricker i snitt 2-5 glas vin i veckan. Vad kan detta bero på? Saknar jag något ämne? Fel på nerverna/musklerna? Kan jag ha någon tumör som trycker? Annat? Snälla hjälp mig. Med vänliga hälsningar, Jens Gunnarsson

Hej! Såg ditt inlägg idag och blev väldigt nyfiken på hur det gått för dig? Tycker jag känner igen mig mycket i dina problem. Hälsningar Erik


Jag har exakt samma symptom och djupa oro över detta. Ständigt vimmelkantig från morgon till kväll. Blå under ögonen, trots att jag sover ordentligt. Gedigen träningsbakgrund (marathon, kampsport och styrketräning). Har kollat allt, men proven visar inget förutom något förhöjda värden av kreatin. Min familjeläkare har gett upp. Jag är dock övertygad om att något är allvarligt fel. Som ni förstår är jag både rädd och känner mig helt maktlös. Jag vet ärligt talat inte vad jag ska ta mig till? Jag är 40 år, 178 cm och 77 kg tung.


Mycket liknande symptom för mig också. Blev riktigt dålig efter ett hårt gympass för 2 månader sedan. Jag blev svimfärdig, yr, mådde illa, fick lättare domningar i ben och armar och hade en allmän känsla som påminnde om en rejäl baksmälla. Jag ringde sjukvårdsupplysningen samma kväll och de påstod att det med största sannolikhet var att jag hade ätit och druckit för dåligt innan träningspasset och att jag helt enkelt tömt mina mineralförråd. Jag fick tipset om att börja med att dricka resorb (finns på apoteket), mao. Vätskeersättning för att få upp blodsalterna och mineralerna igen. Vid detta tillfälle hade jag ingen aptit alls men försökte trycka ner så mycket engeri jag bara kunde. Tre dagar senare hade jag inte blivit bättre och var hemma från jobbet. Jag valde att besöka vårdcentralen som tog blodvärden, minaeralvärden, kollade ekg (för att utesluta hjärtklaffsinflammation) , alla värden var perfekta. Jag fick gå hem den dagen utan svar eller tips på vad det kunde vara.
4 dagar senare var jag åter på vårdcentralen eftersom jag fortfarande inte blivit bättre. Samma tester utfördes igen med samma resultat, dock gjordes en mer grundlig koll på bisköldkörtelns funktion "tyroidea" som bla. Styr kroppens funktion gällande saltbalans och har viss inverkan på metabolismen om jag minns rätt. Även dessa resultat visade normalt.
Jag var borta från jobbet i över två veckor pga detta. 5 veckor tills jag kännde mig återställd. Under tiden hade vissa symptom avtagit medans stress och ångest ökat.

Jag fick för två veckor sedan ett återfall efter ett liknande träningspass. Nu är jag dock ganska säker på att det hela inte har någon fysisk förankring utan att det helt enkelt och psykist. Jag har läst om liknande symptom som uppkommit efter panikångestattacker, där man till början också trott det varit hjärtproblem.
Jag tror helt enkelt att mitt första svacka bröts ut av undermedveten stress och att jag förknippar hård träning med att ett liknande tillstånd kan bryta ut.
I skrivandets stund har jag förhållandevis stora problem med stress och har under de senaste två veckorna gått med ett tryck över bröstet och konstanta stress- och ångest tankar. Inget som jag har kännt av tidigare men nu blivit ett ögonöppnare.
Jag börjar bli bättre nu iallfall men jag har mycket att lära.
Jag harvtagit kontakt med en psykolog för att kunna hitta bra vägar att gå samt hur man kan undvika att falla ner i gropar.

Hoppas att mina erfarenheter kan komma bli till någons lugn.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons