Forum Träning och motion


Kan man bli fet av för mycket protein

Hej jag letar efter ett korrekt svar på denna fråga. Kan man bli fet av för mycket protein? jag har hört att man kissar och svettas ut det om man får ett överskott, jag har även hört att allt i för stora hängder lagras i kroppen. Vore tacksam om jag kunde få ett svar på detta och om möjligt en källa. Tack på förhand.

Du blir INTE fet av protein, då dessa är kroppens "byggstenar". Kroppen kan naturligt bara lagra en viss mängd protein i speciella depåer i musklerna, resten gör sig kroppen av med. Det är kolhydrater som är kroppens huvudsakliga bränsle och när det blir "för mycket" av den varan, så lagras detta (men inte allt överskott hela tiden) för att det är "bra att ha om kroppen börjar svältas" och då i omvandlad form som fett i våra fettdepåer. Ledsen för det krångliga svaret, men jag tycker själv att detta är viktigt att reda ut. Det korta av det långa är att kroppen först och främst använder kolhydrater som bränsle, sedan proteiner (därför försvinner musklerna när man svälter sig) och i sista hand fett. Alla tre komponenterna är livsnödvändiga för att du ska må väl..... Vad gäller källor, så faller jag fortfarande tillbaka på mina egna kunskaper och erfarenheter dels som (förut) överviktig, dels som sjuksköterska. Vi fick plugga in den grundläggande kemin/hur kroppen funkar på cellnivå. Ids man ge sig in i den världen, så förklaras mycket. MvH/Anna


Annabaloo har helt rätt.. Kroppen är en krånglig makapär..Om kroppen varken får bränsle av kolhydrater eller fett, så kanske inte de proteiner du äter både räcker till som byggstenar och som energi till kroppen omvandlat i levern till glukos. Då kommer du förmodligen att bryta ned lite muskler också, vilket i förlängningen skulle kunna göra dig fet eftersom det är musklerna som är dina fettförbrännare. Fett är viktigare för överlevnad än muskler när kroppen är i svältläge. Detta eftersom muskler "kostar" energi. Men så äter du nog inte, eller hur. Det bästa för att bibehålla muskelmassan och för optimal energi är att äta mer fett istället. Protein behöver vi ca 0,8-1,5 gram per kilo kroppsvikt/dygn. Tränar du så kan jag tipsa om framtidens metoder på: www.livlinan.eu och fettdrift.


Mat och Idrott hette det.. http://www.livlinan.eu/html/mat_och_idrott.html Det finns flera länkar i samma tema.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons