Forum Träning och motion


Ätstörningar och dietist!

Hej! Är ny är inne på detta forum och hittade hit efter att jag googlade på dietist! De är så att jag nästan hela mitt liv har levt med ätstörningar. Sedan jag var 8 år har maten styrt mitt liv. För ungefär 1 år sedan så la jag in mig på ett psyk för att då höll mina organ på att lägga av! Jag hade alltså svultit mig så hårt att min kropp ville inte vara med något mer. Nu mår jag väldigt mycket bättre och min kropp har tagit igen sig med råge. Men nu är de så att jag vet inte hur man äter normalt? HUr ska en tallrik se ut? HUr mycket bör jag äta? Vad ska jag inte äta? De känns lite som om man ska lära ett väldigt litet barn att äta! Så nu vill jag gärna komma tillen dietist - men alla kostar ju så hemskt mycket. Finns de några dietister som går efter högkostnads skyddet? Alla tips mottages gärna.

Jag kan svara lite på vad du ska äta och inte. När du handlar, ställ gärna några frågor om det du tänker köpa. 1. Är detta naturlig mat? Är det kyckling så ska det stå kyckling på paketet. Är det broccoli så står det broccoli. 2. Om du levde på stenåldern, fanns detta då? Det har aldrig uppfunnits riktig mat utan bara produkter sedan dess. Produkter är inte mat och under tiden då mat blivit en industri har vi bara blivit sjuka av maten. 3. Kan detta ge hål i tänderna om jag inte borstar tänderna? Om svar ja så är det inte naturlig mat för våran art. Om dina tänder ruttnar av maten kommer förmodligen våra kroppar må lika bra. Däggdjur som äter sin arts naturliga mat behöver inte borsta sina tänder. 4. Våra celler består av proteiner, fetter (animaliska såklart) i olika former. Alltså behöver vi äta proteiner och olika fetter. Vi behöver dessa för att bygga starka cellstrukturer och för att få perfekta förhållanden i våran fettklump på skallen (hjärnan). Hit hör alla fetter som är naturliga. Fetter i fröer och nötter, fetter på andra djur och omega-3 fetter i feta fiskar (sill, lax, makrill). Hit hör inte industrifetter som olika utvunna oljor och margariner. Vi ska hellre äta riktigt smör än dessa billiga smörimmitationer som bara färgats gula för att likna smör. Allt som har någon hälsotext på paketet går fetbort. Någon som tror att man kan "tillverka" nyttig mat vill ha dina pengar. Allt som heter Light eller lätt ska man välja bort. Ofta är dessa fulla med dolda sockerkällor och annat för att ge samma konsistens som det naturliga alternativet. Ingen människa skulle heller komma på att tanka sin bil med utspädd bensin för samma pris. Varför? Jo för man kommer inte lika långt. Nyckelhålet är inget bra val. Man har tagit bort naturligt fett (man blir inte fet av fett) och ersatt med en massa kolhydrater och fibrer. Fibrerna fyller bara ut det du köper med någonting som vi inte kan tillgodogöra oss. Lika smart som att köpa grus och hälla i maten (för dom som säljer den alltså). ..Mycket snack.. Kött, grönsaker och sånt är mat:-)


Ät mat med fullkorn och följ talriksmodellen :-) jag vill inte få i mig allt för mycket socker eftersom det är ohälsosamt så ifall jag någon gång skulle bli bjuden på godis mm så lägger jag den i en speciell godislåda. En gång i veckan tar jag fram denna låda och väljer en sak från den, allt blir mycket roligare och du har någonting att se fram emot ^^


WillyJ! Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv. 
På sjukhusen finns dietester och de går under högkostnadsskydd. 
Det är fullt förståligt att du har tappat vad "normalt" ätande är. Har du ingen i din närhet som har sunt ätande som du kan äta tillsammans med. Att vara bland sådana människor ger pedagogiska måltider. Då kan du också fråga om du undrar över något.
 

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons