Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Världens snabbaste skidåkare, Emil Jönsson, ger dig träningsråd!

Med bra vintrar även söderut har längdskidåkningen exploderat bland motionstörstande svenskar. Netdoktor bad världens snabbaste skidåkare, Emil Jönsson, om råd för hur du undviker skador och får det roligare ute i spåret.

Publicerad den: 2012-02-16

Annons

Skidåkning på längden har hakat på den övriga motionshajpen och blivit både uppskattat och trendigt. Dessutom är sporten mer förlåtande vad gäller skador jämfört med exempelvis löpning. Fast självklart finns också en skaderisk när man ger sig på nya saker i tron att det är bara är att köra.

Men krångla inte till det för mycket, säger Emil Jönsson. Och är det någon som vet vikten av bra förberedelser är det Jönsson, som livnär sig på skidåkningen. Och som han gör det. Vi minns hans VM-brons i Holmenkollens sprintlopp förra vintern och har sett honom dominera många tävlingar i sprintvärldscupen senaste säsongerna.
Jönsson, till vardags hemma i Östersund, ger här Netdoktors läsare sina bästa tips för en roligare och mer effektiv träning. Utan skador.

– För mycket träning med fel teknik kan leda till snedbelastningar och skador längre fram så se till att få det rätt från start. Sök upp en vän som kan, eller en klubb att åka med. Får du till en bra grundteknik från start kan du sedan trappa upp träningen, säger Emil Jönsson.

Annons
Annons

Han påpekar också att mycket är vunnet redan i skidbutiken.

– Se till att hitta riktiga skidor med rätt spann för din vikt och längd och stavar med rätt längd. Det gör upplevelsen mycket roligare. Även bra träningskläder gör det mycket roligare

Vad är de bästa tipsen för uppvärmning inför skidträningen?
– Börja lugnt och försiktigt, starta gärna gåendes och öka sen farten successivt. En lätt uppmjukning med mjuk töjning av arbetande muskler gör också att skaderisken minskar. Så starta där.

När och vad ska man stretcha?
– Lätt töjning innan träningen och sen stretch efteråt tycker jag, Jag kör 30 sekunder per muskel max två gånger per dag när jag tränar hårt. Man ska aldrig gå och småtöja hela dagen, det retar bara muskeln. Så gör rejält om du ska göra det.

Annons
Annons

Emil Jönsson, som turnerar världscupen runt har förstås en högre nivå på sina förberedelser och rutiner före och efter loppet. Som motionär är det viktigare att glädjen finns där.

– Egentligen behöver du inte krångla till det, som under nedvarvningen exempelvis. Åk lite lugnare på slutet bara så får du bättre återhämtning än att köra max mot bilen.

Slipa istället på tekniken. Att ha en bra balans är A och O för att få det att fungera och se så där lätt och roligt ut som på tv.

– Balansen försämrar mångas teknik. Vinglar man fram och tillbaka på skidorna är det väldigt svårt att åka teknisk bra med en avslappnad stil. Åk utan stavar och hitta balansen så har du en fantastiskt bra grund att starta från

Skate kontra klassiskt - något som gör skillnad i förberedelser?
– Förutom att du måste valla klassiska skidorna med fästvalla så är det lika.

Finns det något i träningen som är skillnad för killar och tjejer?
– Nej, det tycker jag inte. Jag och min sambo Anna tränar väldigt lika.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Börjar du få rutin på din träning och ökar antalet pass kan du också lägga in mer variation. Kör du två-tre pass per vecka kan du testa med intervaller för att få ut mer av din träning.

– Försök variera träningen lite pulsmässigt. Kör två pass lugnt, cirka 70 slag under maxpuls och ett pass där du lägger in lite intervaller och trycker på lite extra under några minuter, cirka 15-20 slag under din maxpuls och upp till max. Kör 4 minuter fort, två minuter vila och upprepa detta fem gånger.

Och för dig som är van löpare och vill fortsätta konditionsträningen under vintern är faktiskt skaderisken betydligt mindre vintertid med skidor under fötterna. I alla fall är det fallet för Emil och hans meriterade kompisar.

– Om man kollar på oss i landslaget är det nästan aldrig någon som blir skadad under tävlingssäsongen när vi åker skidor. Men nästa alla får någon typ av överbelastning på sommaren då vi springer mycket. Det visar tydligt hur skonsam skidåkning är för kroppen och att hela kroppen får jobba!

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons