Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Behandling | Träning & motion

Träning för rullstolsburna

Många förknippar motion med promenader, löpturer, cykling eller aerobics. Om man sitter i rullstol blir förutsättningarna lite annorlunda. Men för de flesta fungerar det att träna på sina egna villkor. Handikappidrotten är utbredd i Sverige.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Rullstolsburna bör aktivera kroppen så mycket det går. Det går att använda armarnas kraft och rulla ut på en runda, utnyttja vattnets kraft att hålla upp kroppen och motionera i bassäng och styrketräna de muskler man kan.

Viktminskning

Det är lite knepigare att gå ner i vikt när det inte går att röra på sig fullt ut, men genom att anpassa maten för ett mer stillasittande liv och träna så mycket det går kan man tappa vikt.

När inte hela kroppen kan röra sig blir behovet av mat mindre. Men de generella kostråden gäller fortfarande. Ät regelbundet och varierat och se till att få i dig frukt och grönsaker med olika färg.&nbsp

Organiserade idrotter

Det finns en hel del idrotter för rullstolsburna, så det är bara att testa sig fram för att hitta något man gillar.

På Svenska handikappidrottsförbundet ingår följande idrotter för personer med rörelsehinder alpint, boccia, bordtennis, bänkpress, friidrott, innebandy, judo, kälkhockey, längdskidskytte, mattcurling, rullstolsdans, rullstolsrugby, simning, sportskytte och varpa. Men det finns fler sporter än så att ägna sig åt där idrotter för funktionshindrade är integrerade i själva verksamheten, exempelvis basket, cykel, segling och tennis.

Så trots att man inte kan gå och springa finns det ingen anledning att leva ett orörligt liv. Träna så mycket du kan och mår bra av.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons