Minska aptiten och förebygg diabetes med korn

Äter du ofta bröd som innehåller kornkärnor? I sådana fall löper du mindre risk att i framtiden drabbas av diabetes typ 2 och hjärt-och kärlsjukdomar. Den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor hjälper nämligen till att minska aptiten och reglera blodsockret och på sikt kan den leda till viktminskning menar Anne Nilsson, en av forskarna bakom en ny studie om korn och dess positiva effekter på hälsan.


erika-sjoo
Publicerad den: 2016-02-10
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Minska aptiten och förebygg diabetes med korn
Annons

Ny forskning från Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet visar att kornkärnbaserade produkter kan hjälpa till att reglera blodsocker och aptit, vilket i längden ger en minskad risk att drabbas av diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdom. Hemligheten är den speciella kostfiberblandningen som finns i kornkärnorna.

Korn kan förebygga diabetes typ 2 

Genom att låta 20 medelålders friska personer med normal vikt äta bröd baserat på en stor andel kokta kornkärnor under tre dagars tid kunde forskarna dagen efter sista portionen med korn se hälsosamma ”antidiabetiska” effekter. 

- Vi såg att försökspersonernas blodsockerreglering påverkades positivt upp till 14 timmar efter måltid med bröd som innehöll korn. Personerna fick minskat blodsocker- och insulinpåslag efter en måltid, ökad insulinkänslighet och en ökning av tarmhormoner som är viktiga för ämnesomsättning- och aptitreglering. Kostfiber tas inte upp som näring i tunntarmen utan passerar ner till tjocktarmen. När den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor når tjocktarmen stimuleras tillväxt av goda bakterier och bidrar till frisättning av viktiga tarmhormoner, säger Anne Nilsson, docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

- På grund av den glukosreglerande effekten av dessa tarmhormoner tillverkas det i dag läkemedel som ges till personer med diabetes typ 2 som är baserade på dessa tarmhormoner. Att kunna öka frisättningen av de kroppsegna tarmhormonerna med hjälp av kosten är ur denna synpunkt väldigt intressant och skulle kunna bidra till att förebygga typ 2 diabetes och eventuellt även vara en hjälp till personer med redan försämrad glukosreglering , fortsätter Anne Nilsson.

Annons
Annons

Korn istället för ris och potatis 

Med mer kunskap om livsmedel med hälsosamma effekter på ämnesomsättningen hoppas forskarna på att antalet fall av fetma och diabetes typ 2 ska minska, och i detta sammanhang tror forskarna att korn kan bidra som en viktig naturlig del av födointaget.

- Jag tycker att korn kan ingå i kosten på många olika sätt och kan bli en naturlig del i en blandad kost. Korn är väldigt mättande. Att äta kornbaserade produkter ett par gånger om dagen kan bidra till att hjälpa personer som behöver gå ner i vikt, och även att motverka viktuppgång. Utöver att äta bröd som innehåller korn kan du använda korn istället för ris och potatis och du kan ha det i grytor och soppor. Det är både mättande och gott, säger Anne Nilsson.

Finns det några risker med att äta för mycket korn?

Annons
Annons

- Nej då, säger Anne Nilsson.

Forskarnas tips, så håller du blodsockerbalansen:

• Välj bröd med så stor andel hela kärnor som möjligt, blanda gärna sädesslag med till exempel råg.
• Undvik vitt mjöl.
• Blanda i kornkärnor i soppor och grytor och använd kokta kornkärnor som ersättning för kokt ris.
• Ät bönor och kikärtor, även de innehåller en bra blandning av kostfiber och har liksom kornkärnor ett lågt GI och påverkar hälsan positivt. Försök att använda cerealier med så intakt struktur som möjligt, dvs bäst är att använda hela kärnor; sämst är fint mjöl.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-11-25 08:29 (2 år sen)

  Tänk på att blötlägga korn (och andra sädesslag, frön, nötter, baljxäxter, etc.) eftersom man då minskar mängden antinutrienter.

 • Avatar Tidigare användare 2018-10-23 07:34 (3 år sen)

  Det är alltid bra att få goda kostråd samt senaste forskningen på området

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-17 20:16 (3 år sen)

  Har svårt att hitta bröd med korn
  Tacksam för tips

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-24 12:45 (3 år sen)

  låter intressant, skall försöka börja med korn

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-7 09:05 (3 år sen)

  Eva..

  Har läst om liknande tester där det var sädeskornet Korn som var det som fungerade bäst så är nog det även här som avses.

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-7 09:23 (3 år sen)

  Eva..

  Har läst om det här förut o är ganska säker på att det är kornet som sädesslaget korn som avses.
  Handlade den gången om att man skulle äta kokt helt korn på kvällen för då var man inte alls lika hungrig på morgonen därpå och även mer mätt under dagen.

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-11 17:59 (3 år sen)

  Avses sädesslaget korn, eller hela korn i allmänhet (vete, råg, havre)?

 • Avatar Tidigare användare 2018-01-3 15:56 (3 år sen)

  Intressant och bra upplysning om korn