Intervju | Träning & motion

Hälsporresmärta kan ibland uppstå helt oförklarligt

Hälsporresmärta är ett vanligt smärttillstånd och är lokaliserat på hälens trampdyna något framåt och ofta mer åt insidan till. Det kan debutera spontant, men mest sannolikt efter överansträngning, såsom långpromenader eller löpträning.


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2012-02-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Hälsporre är också den vanligaste orsaken till hälsmärtor hos idrottare.

– Plantar ”fasciit”, eller en bättre term är fascialgi/insertalgi eftersom det huvudsakligen är ett engagemang av detta bindvävsbands infästning, är en vanlig orsak till hälsmärta och vem som helst kan drabbas. Ibland kan man se ett tydligt samband mellan hög överbelastning och hårda underlag, men ibland kommer det helt oförklarligt, säger Sven-Anders Sölveborn, ortopedspecialist och idrottsmedicinare, expert på Netdoktor.

Går det att förebygga hälsmärtan?
– Ja det kan man göra genom att använda bra fotinlägg och har du känning eller ömhet i området så bör det göras en urgröpning av fotinlägget för det smärtande partiet. Man kan även stretcha. Detta genom att ha kvar tårna i golvet och böja foten framåt i tåbaslederna så långt det går, varvid stramning skall kännas i hålfoten, håll kvar i 15-30 sekunder. Sedan bör man träningsanpassa fotens belastning, till exempel dosmässigt, det vill säga, det är bättre att löpa lite men ofta istället för mycket och sällan.

Har man fått ”hälsporre” och den hunnit etablera sig, kan det ta ett eller flera år innan smärttillståndet försvinner. Men har det inte gått så lång tid kan hälen bli bra på kortare tid. I sämsta fall kan man behöva opereras.

– Operation är ytterst sällsynt. Det är ett radikalt grepp som man inte gör i första taget. Det finns annan form av behandling som man börjar med och det är allt från avlastande tejpning av hälen till kortisoninjektion. Kortisonet är antiinflammatoriskt men i detta fall är kortisonets kollagennedbrytande egenskap som utnyttjas, det vill säga, det byter ned den ärrliknande förtjockningen. Kortisonet kan gå in exakt ”i ögat” för smärtan, men har man ingen effekt efter en eller två injektioner ska man inte fortsätta. Då är det inte rätt form av behandling så att säga.

Vad kännetecknas smärtan av?
– Det är ingen knivsmärta eller huggsmärta, utan mer en öm, dov och irriterande smärta med eftervärk.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons