Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Från sjukvård till friskvård

Vilken träningsform funkar bäst för dig? Svaret på frågan är inte självklar för många. Det finns i alla fall inga genvägar till att komma i form – det gäller snarare att hitta den träningsform som fungerar för dig och som matchar dina behov.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-26

Annons

Netdoktor har pratat med Linus Johansson, utbildad sjukgymnast men som sadlade om till personlig tränare, så kallad PT.

– Sadlade om stämmer kanske inte riktigt. Jag blev snarare headhuntad för uppdraget och gick från sjukvård till friskvård som han själv uttrycker det.

Funktionell träning verkar vara 2011 års trend?
– Ja definitivt. Istället för att stå på gymmet och träna biceps eller något annat ska man testa den funktionella träningen som arbetar med hela kroppen samtidigt. 

Är det dags att ta farväl av punktförbränning och träningen av en muskel i taget?
– Det är viktigt att se kroppen som en helhet och behandla den som en helhet. Den funktionella träningen är en friare träningsform som tränar allt på en och samma gång samtidigt som den utmanar balans och stabilitet.

Kettlebells, medicinbollar och sandsäckar är exempel på funktionella träningsredskap. Kettlebells är något Linus Johansson tog till sig för fem år sedan och är nu nationell utbildare av träningsformen och författare till boken ”Träna med kettlebell”.

Kettlebell är ett 300 år gammalt ryskt träningsredskap och tävlingsform. Redskapet består av en rund järnkula med handtag och en träningsform som sätter fokus på hela kroppen.

Trots sina dryga 30 år har han ett imponerande CV. Förutom att vara sjukgymnast och personlig tränare är han också författare, skribent, föreläsare, utbildare och driver två bolag.

Hur hinner du med allt?
– Jag bor i Hälsingland, säger han och skrattar. Jag har bott i Stockholm, där förlorar man sjukt mycket tid på att bara förflytta sig. Skillnaden är enorm. Här ligger allt i närheten.

En stor del av Linus arbete sköter han hemifrån varvat med jobbet som personlig tränare på ett gym i Hudiksvall. Samtidigt som han i skrivande stund författar en fjärde bok är jobbet som PT ett sätt att ständigt utveckla nya träningsprogram, redskap och workshops för kul träning.

Själv tränar han i den dos som han tror sig kunna träna resten av sitt liv. Och det är ungefär 3-4 gånger i veckan och han menar att man inte ska slita ut kroppen för tidigt genom att träna för mycket.

– Jag arbetar med min kropp som jag vill att andra ska arbeta med sin kropp.

Är du alltid lika motiverad till träna och hur hittar du motivationen?
– Det är lite lustigt faktiskt men jag tror att jag hittat det jag verkligen vill jobba med. Mitt intresse har liksom blivit mitt jobb och jag är en people person. Min motivation får jag genom att jobba med människor. Det fantastiska med friskvård är att genom att kasta lite energi på en person får jag alltid mer tillbaka. Det om något sporrar mig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.