Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Frågor och svar om träning 2010

Underskatta inte vardagsmotionen, den är kanon! Tisdagen den 8 juni svarade Malin Ewerlöf Krepp på besökarnas frågor om träning. Läs Malins svar i arkivet.

Uppdaterad den: 2010-06-08
Författare: Redaktionen, Netdoktor.se

Annons

Gäst 11033: Hej! Jag föredrar simning och cykling framför promenader/jogging. Men jag har hört någonstans att man måste cykla/simma mycket längre än 30 min för att det ska ha samma effekt som promenad/jogging - stämmer det? Ungefär hur länge bör man vara ute och cykla om det ska motsvara en joggingtur? Tack!

Malin Ewerlöf Krepp: Svårt att ge en exakt tid vad som motsvarar vad när det gäller olika träningar men eftersom cykling innehåller mer i vila i nedförsbackar och på platt än löpning så känns en timmes tuffare cykling ungefär lika jobbigt som en halvtimmes löpning. Sen beror det lite på var man cyklar om det är mycket kraftiga uppförsbackar kan det kanske räcka med kortare tid.

E.P: Hej! Jag har löptränat i drygt 2 månader nu. Sedan drygt en månad tillbaka har jag dock fruktansvärt ont i mina ben vid fysisk aktivitet. Smärtan flyttar runt mellan ut och insida av smalbenet samt vaden. Intensiviteten växlar men går aldrig helt över. Så fort jag har tränat lite extra får jag även svår värk vid vila. Jag har testat med att vila i över en vecka men smärtan försvinner inte. Vad beror smärtan på? Vad skall jag göra? Det vore så tråkigt att behöva lägga ner helt!

Malin Ewerlöf Krepp: Det låter som du har ont i benhinnorna som är en väldigt vanlig åkomma när man precis startar igång löpträning efter ett uppehåll. Det kan man ofta vänja sig av med efter en tids löpning men du måste först få bort ditt akuta onda. Prova att kyla ner med is ordentligt efter löpning samt massera längs smalbenen och vaden där det gör ont så du får bort stelheten och ibland små klumpar längs skenbenet. Vila brukar tyvärr inte hjälpa så mycket utan smärtan kommer gärna tillbaka när man börjar springa igen men det går oftast att bli av med på sikt. Lycka till!

Gäst 54924: Jag är en kvinna på 55 år som nyligen gjort en gastric bypass. Har gått ner 27 kilo. Nu vill jag träna min kropp. Hur ska jag göra för att bli av med gäddhänget och bukhänget? Hur stärker jag insidan av låren för att få bort slappheten? Lider av astma och fibromyalgi och kan inte träna hur som helst. Orkar dock cykla flera mil men räcker det?

Malin Ewerlöf Krepp: Det är jättebra att cykla och köra all typ av konditionsträning som bränner kalorier för att gå ner eller hålla vikten. Det i kombination med core styrketräning som är träning för bålen dvs mage och rygg är ett kanonbra sätt om du vill bli fastare och få bort lite löst runt magen. Det går att söka på nätet efter coreövningar. Sen är det självklart också viktigt att hitta en balans mellan kosten och träningen så det ligger på lagom nivå. Lycka till!

Spiff75: Hej! Jag tänkte försöka cykla till jobbet varje dag. Hur mycket gör det för min kondition? Det är ungefär en halvtimmes cykling enkel väg. Behöver jag komplettera med annan träning också för att hålla mig i trim?

Malin Ewerlöf Krepp: Vardagsmotion som t ex cykling eller promenad till jobbet varje dag är otroligt bra att ha som en stomme i sin motionsträning. Man behöver inte alltid vara ombytt till träningskläder för att det ska ge träning. Det går att hålla sig i bra trim om man rör sig lite varje dag. Sen kan det även vara bra att ibland dryga ut träningen lite med en längre cykeltur i lite högre fart eller löpning, simning, snabba promenader. Men underskatta inte vardagsmotionen, den är kanon!

Gäst 95955: Hej Malin! Jag ska försöka komma igång med träningen som varit lite "vilande" under ett drygt år. Vad skulle du säga är en lagom träningsdos i veckan? Ska jag försöka träna varje dag? och ungefär hur länge kan/bör ett träningspass vara? Tack på förhand!

Malin Ewerlöf Krepp: Det räcker med att i början försöka träna varannan dag eller ca 3 dagar/vecka. Det är bättre att starta lagom så kroppen hänger med så du inte drabbas av skador. Det ger mera att träna lite men ofta än mycket men sällan. Lägg upp en långsiktig plan och försök ha kontinuitet i träningen och stegra sedan träningen försiktigt efter någon månad. Lycka till!

fibban: Hur ska jag förmå mig att träna ensam? Sen jag bröt axeln och blivit utan träningskompis har jag jätte svårt att komma igång!

Malin Ewerlöf Krepp: Det kan vara bra att variera sin träning och kanske hitta nya träningsformer som du inte provat tidigare och på så sätt hitta ny inspiration och kanske nya träningskompisar. Själv tröttnade jag för ett år sedan att gå på gym och köra mina vanliga övningar så jag började istället köra boxnings exercise en ggr/vecka förra hösten. Detta gav mig ny inspiration och en nytändning i styrketräningen.

Lina23: Hej! Jag är en tjej på 23 år som börjar få ganska tjocka armar trots att jag är smal i övrigt. Finns det något effektivt sätt att träna bort just fettet på armarna?

Malin Ewerlöf Krepp: Oftast så sätter sig inte fettet bara på armarna men om du känner att det är ett problem så tycker jag du ska börja träna konditionsträning som stärker upp konditionen samt köra någon typ av allmänstyrka antigen på gym själv eller i grupp på något pass.

shipman: Hej. Några tips till en som avskyr att gå på gym eller att flåsa runt i skogen. Det måste finnas något för de också. Jag kan tänka mig att ta en promenad på kvällen för man sover så gott då. Jag har en runda på ca 2,5 kilometer som är hyfsat kul att gå. Tack från en 58-åring

Malin Ewerlöf Krepp: Jag har träffat många personer som hatat att träna men som ändå plötsligt en dag lyckats få in någon typ av träning/aktiv rörelse som ett behov. Mycket hänger på att man kämpar lite extra i början och får in en bra rutin som sedan kan leda till att man mår så bra av träningen att man får ett behov av att fortsätta. Sedan kan man ofta trappa upp träningen efter det och tycka att det är riktigt kul. Lägg in promenaderna varannan dag och kämpa dig ut även om det tar emot lite i början. Jag tror du kommer att övervinna din avsky mot att träna såsmåningom.

Korpen: Undrar... om man styrketränar ganska mycket och sen lägger av - hur lång tid tar det innan musklerna omvandlas till fett? Går det fort?

Malin Ewerlöf Krepp: Det är väldigt individuellt och går nog inte att säga, men det bästa sättet att behålla en bra figur är att fortsätta träna. Om du tröttnat på styrketräning så kör istället konditionsträning så håller du formen.

A...: Hej! Jag skrev en fråga om träning och sjukdom här tidigare, utan svar. Testar i den här istället. Jag har flera autoimmuna sjukdomar och medicinerar med bl.a mteoject. Jag måste hålla mig aktiv för att inte min rygg ska kollapsa, men under sista tiden blir jag helt utslagen efter ett pass . Jag är i vanliga fall ganska vältränad och har bra kondition. Detta har lett till att jag tränar mindre, och min rygg börjar bli stelare och jag är mer anfådd än tidigare. En aning om vad det kan bero på?!

Malin Ewerlöf Krepp: Hej. Jag önskar jag hade ett bra svar på din fråga men är tyvärr inte expert på vad din sjukdom samt medicinering kan orsaka för symtom men jag kan i alla fall försöka svara på det jag tror jag kan. Många ryggproblem blir bättre av träning och ofta blir man stelare om man är inaktiv. Eftersom du inte är lika aktiv längre så kan ju din ökade anfåddhet helt enkelt bero på att du inte är lika bra tränad som du är van vid att vara. Jag tycker du bör ta upp dina problem med din läkare och se om medicinen orsakar att du blir utslagen och inte orkar träna så mycket.
Jag är ledsen om jag inte kan hjälpa dig så mycket men önskar dig ialla fall lycka till.

Kim: Är 60 år och har alltid varit överviktig. Men tycker om motion och att röra på mig vilket jag gör. Men har nu varit sjuk ganska länge med bla hjärtbesvär samt proppar i lungorna. Hur ska jag träna förutom att promenera. Är ofta på gymmet.

Malin Ewerlöf Krepp: Det känns som du gör många bra saker för att hålla igång. Försök variera träningen med tex simning och cykling som är skonsamma sätt att träna kondition på. Promenader är alltid bra att ha som grund men öka gärna på med mer konditions brännande träning som ändå är skonsam.

Gäst 19548: Hej malin. När skulle du säga att man är träningsnarkoman? Det är nämligen så att jag springer drygt 45 minuter varje dag och gör lite armhävningar och andra styrkeövningar efter min runda. Om jag inte gör detta får jag nästan panik och mår dåligt om jag av någon anledning missar en dags träning. Är detta osunt tycker du eller är det normalt?

Malin Ewerlöf Krepp: Det är bra att ha kontinuitet i sin träning men det är faktiskt också viktigt att lära sig att våga vila. Om du tränar så mycket så skulle nog din kropp må bra av att ta en vilodag i alla fall en dag/vecka. Det kan vara bra att köra lite extra hårt någon dag med intervallträning så du faktiskt kan känna dagen efter att det är skönt att vila och att kroppen behöver det. Tänk på att träning&nbspfaktiskt bryter&nbspner kroppen, och vilan bygger upp. Därför är balansen så viktig om man ska nå bra resultat av sin träning.

Stina10: Hej Malin! Jag har ganska nyligen fått barn, 5 mån sen och vill nu komma igång med träningen igen. Har lite ont i nedre delen av ryggen, kanske pga icke existerande magmuskler... Så min fråga, vilken träning ska jag satsa på?

Malin Ewerlöf Krepp: Det är lätt att tappa mag- och ryggmuskler under och efter man fött barn. Det som är viktigt för dig innan du börjar köra hårdare träning typ löpning är att du bygger upp bål muskulaturen med en massa core styrka. Satsa på att köra lite men ofta ungefär varannan dag med en 2-3 mag samt 2-3 ryggövningar. Detta bör göra att du får tillbaka styrkan och får bort det onda. Lycka till!

&nbsp

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons