Kosthållning – praktiska tips


Uppdaterad den: 2012-10-29
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons
Annons
Annons

Praktiska tips

  • Planera matinköpen.
  • Se till att det finns nyttig mat hemma.
  • Låt hela familjen äta samma mat.
  • Laga mat tillsammans.
  • Ha goda vanor i familjen när det gäller matintag – ät måltiderna tillsammans och avskilt från andra aktiviteter som distraherar från måltiden.
  • Kom ihåg att det är tillåtet att lämna mat på tallriken!
  • Sitt till bords under måltiderna.
  • Ät sakta och tugga ordentligt.
  • De vuxna bör föregå med gott exempel för barnen.
  • Duka av maten med en gång när måltiden är över.
  • Använd inte mat som tröst eller belöning.
  • Laga mindre mängd mat till middag så att du undviker rester.
  • Sätt inte grytorna på bordet, servera hellre hela familjen direkt från grytorna på spisen.
  • En middagsportion är tillräcklig, eventuellt uppdelad i två mindre portioner.
  • Dela in tallriken i tre lika stora delar: minst en tredjedel med grönsaker/sallad, en tredjedel med kött, fisk, fågel etc, en tredjedel med potatis, ris, pasta, bröd.
  • Ha i minst dubbelt så mycket grönsaker som kött eller fisk i gryträtter.
  • Inled middagen med att dricka ett stort glas vatten.
  • Servera råa/kokta grönsaker eller sallad till de flesta måltider.

Annons
Annons
Annons