Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kosthållning – praktiska tips


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Praktiska tips

  • Planera matinköpen.
  • Se till att det finns nyttig mat hemma.
  • Låt hela familjen äta samma mat.
  • Laga mat tillsammans.
  • Ha goda vanor i familjen när det gäller matintag – ät måltiderna tillsammans och avskilt från andra aktiviteter som distraherar från måltiden.
  • Kom ihåg att det är tillåtet att lämna mat på tallriken!
  • Sitt till bords under måltiderna.
  • Ät sakta och tugga ordentligt.
  • De vuxna bör föregå med gott exempel för barnen.
  • Duka av maten med en gång när måltiden är över.
  • Använd inte mat som tröst eller belöning.
  • Laga mindre mängd mat till middag så att du undviker rester.
  • Sätt inte grytorna på bordet, servera hellre hela familjen direkt från grytorna på spisen.
  • En middagsportion är tillräcklig, eventuellt uppdelad i två mindre portioner.
  • Dela in tallriken i tre lika stora delar: minst en tredjedel med grönsaker/sallad, en tredjedel med kött, fisk, fågel etc, en tredjedel med potatis, ris, pasta, bröd.
  • Ha i minst dubbelt så mycket grönsaker som kött eller fisk i gryträtter.
  • Inled middagen med att dricka ett stort glas vatten.
  • Servera råa/kokta grönsaker eller sallad till de flesta måltider.
Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Annons