Viktnedgång med kroppens egen badrumsvåg

Det handlar om en kroppsegen våg som reglerar vår fettmassa. Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin klarlagt hur kroppsvågen fungerar, vilket banar väg för nya läkemedel mot övervikt och fetma.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den så kallade kroppsegna badrumsvågen ska hjälpa oss att hålla en konstant vikt. Vågen fungerar genom att kroppsvikten registreras i benen för att sedan sända en signal till hjärnan om att vi ska äta mer eller mindre.

– Det vi upptäckt är potentiellt ett helt nytt system för reglering av fettmassa. Vi hoppas att upptäckten kan leda till en ny inriktning för forskningen om fetma. Fyndet kan öka vår förståelse av varför fetma uppstår och i förlängningen kanske också ge grunden till nya läkemedel, säger John-Olov Jansson, professor vid Sahlgrenska akademin.

Kroppsvågen rubbas av stillasittande

Med hjälp av feta gnagare, som fick extra tyngder med hjälp av olika vikter, kunde forskarna se att djuren gick ned i vikt nästan lika mycket som de pålagda vikterna. Djuren minskade både i fettmassa och förbättrade blodsockernivåerna. Detta förklarar även varför stillasittande går hand i hand med fetma.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

– När man sitter ned tror vi att den kroppsegna badrumsvågen ger ett för lågt utslag för kroppsvikten. Detta leder till att man äter mer och går upp i vikt, säger professor Claes Ohlsson vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Forskningsresultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

  Källor

 • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//kroppens-egen-badrumsvag-oppnar-nytt-forskningsfalt-om-fetma.cid1537899

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-12-31 08:00 (4 år sen)

  Skall jag tolka detta så att om jag hänger på mej vikter så gå jag ner samma mängd kg som vikterna väger?

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-28 09:45 (4 år sen)

  Då gäller det att hitta något sätt att bära viker på kroppen som inte är ivägen för vanligt arbete.

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-27 13:48 (4 år sen)

  Det går säkert att gå ned något kg på det viset men det är ju ändå energiintaget det handlar om. Googla gärna på Ulf Eriksson på KI och hans förklaring om det ektopiska fettet. På Sabbatsberg med 2000 patienter kunde vi konfirmera erfarenheterna från Okinawa, Kitava, Ornish och omfattande djurstudier att ett fettintag överstigande 25 energiprocent hos en större del av befolkningen leder till övervikt och en ökad insulinresistens som ger en låggradig allmän inflammation. Efter decennier är metabolismen så rubbad att en form av multisjuka inträder, metabola syndromet. Enda effektiva behandlingen är ett minskat fettintag understigande 20 E% (+motion). Då tömmer man cellerna på ektopiskt fett och metabolismen kan om den inte varit rubbad under för lång tid återgå till det normala. För det behövs hjälpen i form av rätt kostdataprogram. I övrigt bör intaget av essentiella näringsämnen vara optimalt.