Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Viktminskning på hög höjd

Annons

Rejält överviktiga personer, med ett BMI över 33,7, förlorar vikt på hög höjd. I en studie har 20 medelålders, feta amerikaner satts på Tysklans högsta berg Zugspitze, på 2 650 meters höjd i en vecka. Deltagarna fick äta och dricka så mycket de ville och blev uppmanade att inte motionera mer än en stillsam liten promenad. Studieresultaten visar att så fort deltagarna kommit upp till höghöjdslabbet åt de mindre än vad det gjorde under de inledande dagarna. Efter en veckas tid uppe på berget flyttade de ner i låglänt terräng och deras minskade matintag följde med och minskade ytterligare något. Och när forskarna följde upp deltagarna en månad senare kvarstod det minskade ätandet.

Syftet med denna studie var att ta reda på om det lägre lufttrycket, och därmed syrehalten, på högre höjd kunde påverka kroppen. Och det som forskare såg tydligast var att antihungerhormonet Leptin ökade, liksom ämnesomsättningen. Det är sedan tidigare känt att bergsklättrare ofta tappar vikt under sina exkursioner, men det har då tillskrivits den tuffa fysiska påfrestningen. Men detta försök visar att själva vistelsen på hög höjd är en komponent i viktnedgång. Svagheten i försöket är dock att man inte haft någon kontrollgrupp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.