Viktig mekanism bakom mättnadskänsla upptäckt

En hittills okänd mekanism som styr vår mättnadskänsla kan nu ha hittats. Upptäckten som är gjord av forskare vid Göteborgs Universitet ger nu hopp om framtida läkemedel mot fetma och diabetes.


Lovisa
Publicerad den: 2019-12-09
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Viktig mekanism bakom mättnadskänsla upptäckt
Annons

Studien är utförd på patienter med antingen diabetes eller fetma. Det man såg var att hormonet GLP-1, som normalt frisläpps när man äter, hämmas av ett enzym som i sin tur dämpar mättnadskänslan.

Öppnar för nya läkemedel

Forskarna menar nu att de nya fynden kan öppna upp för utveckling av nya typer av läkemedel. Detta genom att hitta en substans som kan blocka enzymet och på så vis ta bort bromsen för mättnadshormonet.

Tanken är att hitta en substans som kan blockera enzymet och därmed ta bort bromsen för mättnadshormonet.

Studien publiceras i BMJ-tidskriften Gut.

Annons
Annons

  Källor

 • Göteborgs Universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//nya-fynd-kring-mattnadssignalering-fran-tarmen.cid1665312

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-12-9 14:36 (18 månader sen)

  Intressanta fynd men ni MÅSTE presentera saker och ting på bra svenska. Långa meningar, bisatser och märkliga upprepningar ev tänkta som summeringar? stör innehållet!!!

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-9 13:59 (18 månader sen)

  20191209
  Detta låter mycket bra, hoppas att det kommer att fungera.
  Kan problem med ämnesomsättningen kanske också vara inblandat?
  I min släkt har några fått mycket låg ämnesomsättning efter att ha fått barn.
  MVH
  Elisabet.