Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Varannan överviktig år 2030

Världens befolkning blir allt fetare. Om femton år räknar forskare med att halva mänskligheten är överviktig. Och fetman står samhället dyrt – redan idag kostar våra extrakilon lika mycket som krig och terrorism.
Annons

Fetma och övervikt innebär en total kostnad på nästan 16 biljoner (tusen miljarder) för världen. Summorna är svindlande, men för att jämföra innebär det att vårt fett kostar mer än både alkoholism och klimatförändringar. Siffrorna kommer från en rapport från McKinsey Global Institute, enligt SVT.

Vad är det då som kostar pengar? Övervikt kan leda till många sjukdomar, som exempelvis diabetes, vissa typer av cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Det kostar sjukvården stora summor och innebär även att den ekonomiska utvecklingen uteblir.

Redan idag räknar McKinsey Global Institute med att tre av tio människor jorden över är överviktiga eller feta. För att bromsa processen föreslår institutet bland annat att portionerna på färdigpackad mat ska göras mindre och att kaloririk mat ska bli mer svårtillgängligt för konsumenterna.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-01-17 13:31 (8 år sen)

    Varför är vi överviktiga? För att vi rör oss för lite. och ÄTER FÖR MYCKET. Gör som vi gör. äTER FRUKOST, SEN NÅGON BULLE HALV TRE. Och mat kl fem halv sex.
    Soppa,fläskpannkaka som vi har i två dagar. Revben och potatissallad i går. Och idag köttbullar och revben som blev över igår. Potatissallad till.

  • Avatar Tidigare användare 2014-11-21 17:12 (8 år sen)

    I väldigt hög utsträckning är övervikt ett av uttrycken för vad man kallar Metabolt Syndrom. I alla dessa fall beror övervikten på att kroppens celler inte reagerar korrekt på hormonet Insulin. Tillståndet heter Insulinresistens och bukspottkörteln tvingas producera mycket störra mängd insulin för att hålla blodsockret i shack. Höga halter insulin har en massa biverkningar, bl a att lagra tillförd energi som fett och även låsa in fettet i fettväven. Bästa sättet att tackla insulinresistensen med alla dess biverkningar är att minska intaget av kolhydrater till ettabsolut minimum och ersätta energibortfallet med feta livsmedel. På så sätt minskar blodsockret och insulinsvaret blir efter ett tag normalt. Fettdepoerna blir tillgängliga och vikten minskar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons