Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Undervikt inte lika uppmärksammat som övervikt


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-02-14

Annons

Övervikt bland unga tjejer är mer uppmärksammat än undervikt. Faktum är att undervikt är mer än dubbelt så vanligt som övervikt bland unga tjejer, skriver Uppsala Nya Tidning, UNT.

Eva Andersson, dietist på Dietistkliniken Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm menar att det inte är så lätt att äta sig upp i vikt.

- Ofta mår en underviktig person illa av att äta mycket, så att äta större portioner kan vara jobbigt. Då är den bästa metoden att lägga till fler måltider under dagen. Man bör äta mindre grönsaker. De tar mycket plats i magen men innehåller lite kalorier, och kalorierna behöver man för att gå upp i vikt, säger hon till UNT.

Enligt Socialstyrelsen är undervikt dubbelt så vanligt bland tjejer mellan 15 och 24 år jämfört med övervikt.

- Innan man börjar försöka äta upp sig är det viktigt att hitta den bakomliggande orsaken till undervikten. Man kan ha en ämnesomsättningssjukdom, lida av en mag- och tarmsjukdom eller, i värsta fall, vara allvarligt sjuk i exempelvis cancer. En onormal viktförlust ska alltid utredas. Efter att man fått svar på om man är sjuk eller ej kan man ta hjälp av en dietist för att få upp sitt BMI, säger Eva Andersson till UNT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons