Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tidig fetma påverkar barns hälsa

Annons

Redan mycket små barn som är feta bär på riskmarkörer för hjärtsjukdom och diabetes. Det visar en stor europeisk studie av barn mellan två och åtta år. I studien har totalt 16 000 barn från åtta länder, varav 1800 från Sverige, medverkat. Forskarna bakom studien kartlade barnens kroppsmassindex, BMI, och kroppsmått i förhållande till blodtryck, kolesterolsammansättning och insulinresistens.&nbsp
– Vi ser signifikanta skillnader mellan barn som är normalviktiga och de som är feta. Det finns en anhopning med flera avvikelser samtidigt hos barn med övervikt och fetma. Slutsatsen man kan dra är att fetmans påverkan på hälsan börjar redan tidigt i livet, säger Staffan Mårild, överläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg som är en av forskarna bakom studien.

Men samtidigt tror Staffan Mårlind inte att det behöver betyda att överviktiga barn är dömda för all framtid.
– Troligtvis går detta att påverka. Syftet med studien är att uppmärksamma föräldrarna på riskerna för framtida ohälsa så att de kan ändra sina barns vanor, säger han.

Annons
Annons

Studien, som kallas Idefics, är ett stort europeiskt forskningsprojekt om barns hälsa och livsstil. Studien sträcker sig över en femårsperiod och påbörjades 2006. Totalt har åtta länder medverkat i studien och det som forskarna dessutom&nbsphar kunnat se är att det råder stora skillnader mellan länderna, där fetma var vanligast i söder och avtog norrut. I Italien var 19 procent av pojkarna feta medan motsvarande siffra i Sverige låg på 2 procent.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons