Tarmbakterierna som ökar risken för fetma

Forskare vid Lunds universitet har hittat en ny koppling mellan tarmbakterier och fetma. Något som kan komma att användas för att förutse vilka som löper en ökad risk för att insjukna i fetma.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Ju mer det forskas på området desto tydligare blir det att våra tarmbakterier spelar en viktig roll för hälsan. Tarmbakterierna påverkar ämnesomsättning och har kopplats till både fetma, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Men vilka tarmbakterier spelar in?

Tidigare studier har visat att vissa typer av metaboliter, det vill säga restprodukter av ämnesomsättningen, i blodet har en koppling till hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabete. I den aktuella studien ville forskarna identifiera metaboliter i blodet som kan kopplas till fetma. Tanken var att sedan kunna undersöka hur metaboliterna påverkar sammansättningen av bakteriefloran i tarmen.

Flera tarmbakterier som påverkar

Efter att ha studerat blod och avföringsprover från 674 Malmöbor lyckades forskarna identifiera 19 olika metaboliter som kunde kopplas till BMI (body mass index). Starkast koppling hade så kallade glutamat och BCAA som i sin tur hade kopplingar till fyra olika tarmbakterier (Blautia, Dorea och Ruminococcus inom familjen Lachnospiraceae, och SHA 98).

Annons
Annons

– Den största bidragande orsaken till skillnader i BMI, var skillnader i nivån av glutamat och BCAA vilket tyder på att metaboliterna och tarmbakterierna samspelar, snarare än att de är oberoende av varandra, säger Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet.

Förutse framtida fetma

Marju Orho-Melande menar att framtida studier bör fokusera mer på hur tarmbakteriernas sammansättning kan justeras för att minska risken för fetma. Detta gäller även associerade metabola sjukdomar och hjärt-kärl-sjukdomar.

Läs även: Fetmapatienter tvingas ta snabblån – orkar inte vänta på remiss

– För att komma dit behöver vi först och främst förstå hur en hälsosam, normal tarmflora ser ut, och vilka faktorer som påverkar bakteriesammansättningen. För att göra detta behöver vi stora populationsstudier och interventionsstudier, säger han.

Annons
Annons

  Källor

 • Lunds universitet - https://www.lu.se/article/kopplingen-tarmbakterier-och-fetma

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-02-24 13:35 (3 år sen)

  Som jag skrev innan.Tror att det mycket väl kan vara så
  har provat olika sorters bantningsmetoder blivit lika besviken varje gång
  Farit som en jojo ner några kilo upp något kilo extra

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-24 12:40 (3 år sen)

  1. Man skulle behöva mera information för att detta skulle vara nyttigt. 2. "Marju" är ett kvinnonamn - ni omtalar henne som "han".

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-23 18:00 (3 år sen)

  Mosley (tror jag) hade en artikel om en kvinna som måste få nya tarmbakterier. Hon fick från en person som kunde äta utan att gå upp i vikt. Efter tarmbakterie-transplantationen gick mottagar-kvinnan ner i vikt och behövde aldrig mer tänka på vad hon åt! Men det är väl för enkelt. Mycket roligare att operera och förminska magsäcken! Till ingen nytta!

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-23 14:58 (3 år sen)

  Hej
  Bra att tänka på, om inte finns något att köpa för utan effekt i framtiden.
  se receptfria produkt på marknaden utan effekter.
  mvh
  Amor

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-23 14:35 (3 år sen)

  Det framgår inte om glutamat och BCAA påverkade BMI positivt eller negativt i studien. Det är många människor med sköldkörtelproblem som tillför just BCAA och glutamat, bl.a. för viktens skull, då sköldkörteln påverkar ämnesomsättningen.