Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svensk studie på 5:2-metoden

I oktober startar professor Kerstin Brismar, endokrinolog och diabetesläkare, en studie på den omskrivna fastemetoden 5:2, där man halvfastar ett par dagar i veckan. Metoden har i media kritiserats för att framkalla ätstörningar och rent av vara farlig. Men enligt Brismar är metoden ofarlig.
Annons

I veckan fick hon, inte helt oväntat, medhåll från Michael Mosley, den brittiske läkare och medicinjournalist som gjort metoden känd.

– Enligt experterna finns det ingen evidens för att fastemetoden skulle ge ätstörningar, säger Michael Mosley till Dagens medicin. Fasta praktiseras i hög grad av till exempel muslimer, judar och hinduer och grupper som inte är kända för att ha särskilt mycket anorexi.

Vid fasta sjunker blodsocker, insulin och det insulinliknande tillväxthormonet IGF-1 och därmed minskar bränsletillförseln till cellerna. Det ska ge cellerna möjlighet till reparation i stället för tillväxt och celldelning.

Annons
Annons

I Storbritannien har intresset för 5:2 varit stort inom läkarkåren enligt Mosley. Många föreslår det för sina patienter och diabetologerna ser det som något att satsa på. I Sverige är det än så länge annorlunda.

– Mina kollegor ser det som bara ännu en diet som kommer och försvinner, det har jag att kämpa mot, konstaterar Brismar.

Den svenska studien görs på normalviktiga, överviktiga och på personer med diabetes.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.