Studie: Bukfett är mycket farligare för kvinnor

Kopplingen mellan övervikt och sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar har länge varit konstaterad. Ny forskning visar att kvinnor med bukfett har en betydligt högre risk för den här typen av sjukdomar. 


Publicerad den: 2019-09-23
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Fettkvinnaövervikt
Annons

Forskare vid Uppsala universitet har tittat på skillnader mellan män och kvinnor och mängden bukfett. Mer specifikt har de studerat kopplingen mellan risken för hjärt- och kärlsjukdom och metaboliska sjukdomar och mängden bukfett.

Kvinnor har sju gånger högre risk för diabetes

När forskarna analyserade data från 325 000 personer såg man en tydlig skillnad mellan män och kvinnor. För varje överskottskilo av visceralt bukfett, det vill säga fett som omgärdar organ och tarmar i buken, hade män en fördubblad risk för typ 2 diabetes. För kvinnor var risken hela sju gånger så hög.

En förklaring kan vara att män normalt sett lägger på sig bukfett snabbare än kvinnor. Enligt forskarna skulle det betyda att kvinnor som börjar bli bukfeta redan är tjocka och av den anledningen löper ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Resultatet av studien publicerades i tidningen Nature Medicine.

Annons
Annons

    Källor

  • Forskning och framsteg - https://fof.se/artikel/bukfett-betydligt-farligare-for-kvinnor

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu