Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Större riskgrupp i årets säsongsvaccination

Annons

Snart är det dags för den årliga vaccinationen mot säsongsinfluensa. Som vanligt rekommenderas personer i riskgrupperna att vaccinera sig men i år utökas riskgruppen till att även innefatta överviktiga och gravida.

Anledningen till att riskgruppen har utökats i år är att svininfluensaviruset, H1N1, fortfarande cirkulerar även om den inte längre är pandemiklassad. Förra året då svininfluensan var pandemiklassad rekommenderades alla att vaccinera sig.

Annons
Annons

Till riskgruppen i år hör pensionärer, kroniskt sjuka, gravida och överviktiga. Personer som vaccinerade sig mot svininfluensan förra året har kvar sitt skydd även i år men det går att vaccinera sig mot de andra influensorna som väntas komma.

Läkemedelsverket fortsätter att utreda det eventuella sambandet mellan Pandemrix och narkolepsi men enligt socialstyrelsen finns det ingen risk med att inkludera H1N1-viruset i säsongsvaccinet.

– Om det skulle visa sig finnas en koppling så kan den inte ha med själva svininfluensaviruset att göra, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen, till Sveriges radio.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.