Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snart kan du äta dig smal

Annons

Enligt ny forskning minskar sjögräs upptagningen av fett med mer än 75 procent. Så snart kan man bli smalare genom att äta den här sortens mat. Det menar i alla fall ett forskarlag vid Newcastle University i Storbritannien. Hemligheten ligger i fibrerna i en av världens vanligaste sjögrässorter. Den vanligaste föreställningen som finns när man talar om fiberrik kost är att det är något som är bra för tarmarna och som hjälper oss att hålla oss smala.
– Det råder stor förvirring angående fibrer. Båda dessa påståenden är riktiga men man kan inte dra alla fibrer över en kam och de går inte bara rakt igenom tarmsystemet utan att påverka. De här upptäckterna kan leda till en verklig lösning i kampen mot överviktsproblematiken, säger doktor Iain Brownlee som leder forskningen.

För att försöka ta fram mat som gör dig smal samtidigt som du äter, bakade forskarna bröd med sjögräsfibrer. Forskarna upptäckte att fibrer i en sjögrässort kan minska mängden fett som kroppen tar upp med runt 75 procent, vilket är bättre än de flesta bantningskurer på marknaden idag. I studien använde man ett artificiellt tarmsystem där man testade över 60 olika naturliga fibrer och jämförde hur mycket fett som absorberades och bröts ner.
– Målet med den här studien var att testa de här produkterna och våra första resultat visar att fibrer i det här sjögräset kraftigt minskar nedbrytningen av fett, säger Brownlee.

Annons
Annons

Nästa steg är att försöka ta reda på hur effektivt fibrerna verkar som en del av en vanlig diet.
– Om vi kan smyga in det här naturliga fibret i produkter som vi äter dagligen - som bröd, kakor eller yoghurt - så kan tre fjärdedelar av fettet i den måltiden bara passera rätt igenom, utan att tas upp av kroppen, säger Brownlee.

Men innan man kan dra allt för stora slutsatser behöver man hitta frivilliga försökspersoner och studera om metoden kan fungera lika bra i verkligheten som i labbet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.