Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Små medel i primärvården resulterade i effektiv viktnedgång

Det räcker att primärvårdsläkare lägger 30 sekunder på att råda personer med fetma att delta i ett viktminskningsprogram för att de ska gå ned i vikt. Det visar en ny randomiserad studie i Lancet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-14

Annons

– Om resultaten blir så fina med den typen av enkla medel vore det dumt om inte fler utnyttjade samma ingång, säger Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Hans erfarenhet är att få inom vården påtalar riskerna med fetma för en patient. Orsaken kan vara att läkaren, eller sjuksköterkan, inte vill göra patienten ledsen.

– Men det är ett oprofessionellt förhållningssätt. Det är känt att medellivslängden är elva år kortare för en person med fetma, och att vårdaren då undviker att upplysa om riskerna är ohederligt.

Annons
Annons

Sekundsnabba råd

I den Brittiska studien ville forskarna ta reda på om primärvårdsläkare på ett enkelt sätt kunde få patienter att gå ned i vikt. Det visade sig att 30 sekunder räcker för att ge råd om att delta i ett viktminskningsprogram och faktum är att försökspersonerna efter tolv månader hade gått ned i vikt, i jämförelse med kontrollgruppen.

– I mina ögon är det en bra effekt. Och att det gick att uppnå med en snabb rådgivning är uppmuntrande – att avsätta 30 sekunder kostar inte läkaren någonting, säger Stephan Rössner.

Mindre än en procent av deltagarna tog illa vid sig när allmänläkarna tog upp frågan om viktnedgång, uppger forskarna i sin rapport.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-12-15 08:21 (7 år sen)

    Dessa experter! 30 sekunders råd hjälper folk att gå ner i vikt! Och sen - när man läser vidare så har de varit med i en viktminskningsgrupp i 12 månader! Vem skulle inte gå ner då??? Förutsatt at de n gruppen bestod av någorlunda jämnåriga människor. Jag har fått en massa råd men fel råd! För alla råd gäller inte alla människor! Vi gamlingar får aldrig riktiga råd utan de där stintorna ger samma råd till alla oavsett ålder. Om jag skulle äta som en 30-40 åring mitt i livspusselets stress skulle jag gå upp ännu mer i vikt. Så försök TÄNKA!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons