Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sjukligt feta hjälps av kirurgi

Annons

Trots att mycket feta personer genomgår en magsäcksoperation med gastric bypass är det många som klassas som sjukligt feta sex år efter ingreppet. Men enligt forskare ger magsäcksoperationen ändå en förbättrad livskvalitet för mycket feta individer. Forskarna anser att kirurgisk behandling är den bästa metoden för att nå långvarig viktminskning men samtidigt ger metoden mindre tillfredsställande resultat hos de allra fetaste. Många patienter med ett BMI på 50 eller mer lyckades inte gå ner till ett BMI på under 35, trots operation.

Det är forskare vid Centre Hospitalier Universitaire Vaudois i Lausanne, Schweiz, som har studerat behandlingen hos 133 superfeta patienter, med BMI på 50 och däröver, och jämfört dessa effekter med resultaten vid operation av 492 ”sjukligt feta” personer som har BMI mellan 40-49. Och det forskarna kom fram till var att de superfeta i genomsnitt tappade 13 BMI-enheter sex år efter operation, medan motsvarande siffra för sjukligt feta var 17. Omkring 90 procent av de sjukligt feta individerna gick ner till ett BMI under 35 medan knappt hälften av de superfeta nådde ner till samma BMI.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.