Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Regler införs för magsäcksopererade patienter

Annons

Det har blivit allt vanligare att operera magsäcken mot övervikt, därför har Socialstyrelsen nu tagit fram riktlinjer för hur länge patienterna ska vara sjukskrivna. Mellan 2006 och 2008 har antalet opererade närmast fördubblats, från 1 600 till 2 800 fall per år. I dagsläget vet man inte hur lång den genomsnittliga sjukskrivningstiden är men Socialstyrelsen menar att det inte rör sig om någon långtidssjukskrivning. Samtidigt är det inte ovanligt att patienterna ofta är sjukskrivna för följdsjukdomar och många är förtidspensionärer.
– Det är inte själva ingreppet som egentligen kräver sjukskrivning, men både den enormt snabba och kraftiga viktminskningen och det kraftiga obehag de känner när de äter gör att de blir trötta och svaga, säger Jan Larsson, projektledare på Socialstyrelsen.

De nya riktlinjerna för så kallad obesitaskirurgi innebär att en person som genomgått operation kan stanna hemma två veckor efter operation. För de som har något tyngre arbetsuppgifter kan fyra veckor vara aktuellt, och de som besväras av trötthet och yrsel kan få vara sjukskriven i upp till sex veckor. Men de nya riktlinjerna rekommenderar även deltidsarbete under en övergångsperiod, något som Mikael Wir&eacuten, docent i kirurgi på gastrocentrum vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, tycker är bra.
– Det är inte som att ta bort en gallblåsa då effekterna kvarstår resten av livet. För en patient som opererat magsäcken beror allt på hur man lyckas anpassa sig till en ny mathållning och mer fysisk aktivitet, säger Wir&eacuten till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

För att få genomgå en magsäcksoperation mot övervikt, ska man ha ett kroppsmassindex, BMI, på 35. Ingemar Näslund, docent i kirurgi vid Universitetssjukhuset i Örebro, var med och tog fram rekommendationen och han menar att det rör sig mellan 10 000 och 15 000 svenskar per år som verkligen behöver genomgå en operation.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-09-8 08:35 (8 år sen)

    Lägger till ovanstående - man får inte vara över 65 år! Åtminstone inte i Västmanland


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons