Politiker lovordar sänkta bidrag för tjocka som vägrar behandling

Storbritanniens premiärminister David Cameron föreslår att överviktiga som inte kan arbeta ska få minskat bidrag om de inte går med på behandling. Förslaget applåderas av Uppsalas kommunalråd Stefan Hanna (C). ”Jag säger inte att man måste bli helt frisk men man måste fan försöka.”

Publicerad den: 2015-02-18
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Det är väldigt mycket snack om människors rättigheter hela tiden, men det är också viktigt att belysa att alla också har skyldigheter. Om det finns behandling att få och du vägrar ta den så är det rimligt att bidrag eller sjukersättningar reduceras, säger Stefan Hanna i en intervju i P1 i Sveriges Radio.

Redan år 2011 hamnade kommunalrådet Stefan Hanna i blåsväder, den gången efter att ha gjort ett inlägg i hälsodebatten om att feta borde betala högre skatt än smala. Nu välkomnar han britternas förslag om att låta utreda sänkt bidrag för den som inte vill behandlas för sin fetma. Han poängterar dock att alla fall måste bedömas individuellt.

– Om du har sjukförsäkring eller försörjningsstöd och inte gör ett antal åtgärder får det konsekvenser. Men en person ska självklart bara få behandling om det finns verkligt stöd för att det gör personen friskare.

Annons
Annons

Stefan Hanna förespråkar bland annat träning på recept som behandling mot övervikt. Exempelvis skulle överviktiga kunna tilldelas personliga tränare och sjukgymnaster som avrapporterar att personen försöker bli bättre, skriver Upsala Nya Tidning.

– Det är mer rimligt än att andra ska tvingas betala för att människor som inte ens vill försöka bli friska, som vägrar behandling, bara fortsätter att leva i utanförskap och bidragstagande.

Men alla jublar inte över förslaget. Läkaren Ylva Trolle säger till radion att finns en problematik med premiärministerns förslag. Konsekvenser av förslaget skulle, enligt henne, bli att personer med hälsoproblem blir utpressade istället för att motiveras. 

Annons
Annons

Sänkta bidrag för överviktiga som vägrar behandling - bra eller dåligt? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar mari 2015-02-18 21:19 (5 år sen)

  Vilken idiot!!!!

 • Avatar mari 2015-02-18 21:21 (5 år sen)

  Vilken idiot!!
  och vart går gränsen för Stefan Hanna? Är det ok med lite gäddhäng???

 • Avatar Christina 2015-02-18 21:54 (5 år sen)

  OK, så sänker vi också bidragen för rökare, kroniskt sjuka, människor med psykiska åkommor, människors med missbruksproblem etc etc och ger bonus till de kärnfriska för att de inte"belastar" sjukvården. Vilken cynism.
  Naturligtvis är det bra om för tjocka blir smalare (är själv gastric by pass opererad),rökare blir rökfria, kroniskt sjuka blir friska men Stefan Hanna får det att låta så enkelt vilket alla överviktiga vet att det inte är och som vi känner av dagligen. Vore det lätt skulle vi inte ha några feta i detta land! Man kan inte med tvång få någon att bli smal och det är inte att bara sluta äta och ut och röra på sig. Övervikt sitter också i psyket och måste behandlas på flera sätt. Så sjukvården måste få stora resurser till sitt förfogande.

 • Avatar Lillan 2015-02-19 06:38 (5 år sen)

  Åter igen görs kopplingen smal=frisk och fet=sjuk vilket gång på gång visat dig vara en seglivad felaktig myt!! Okunnig sensationspolitiker!!

 • 20130303083842
  2015-02-19 08:50 (5 år sen)

  FINNS det verkligen människor som vägrar behandling??? Operation kan jag förstå att man kan vägra men allt annat? I så fall är jag helt med på att "straffa" dem. Själv har jag 40 kg övervikt och skulle verkligen vilja ha "behandling" dvs hjälp men det finns ingen att få! Jag får rekommendera de som bestämmer att ordna med ett "pensionat". Då kan ni verkligen övervaka och hjärntvätta dem de krävs! Gärna söder ut där det är billigare och varmare. Rökare kan de gärna anfalla för jag har slutat och det gick bra! Övervikt är inte lika enkelt.

 • Avatar Eva Barkengren 2015-02-21 20:44 (5 år sen)

  Och de som inte slutar röka.
  Och de som inte slutar dricka alkohol.
  Och de som inte slutar äta sjukdomsframkallande tillsatser.
  Och de som inte lämnar den dem blir slagna av..
  Och de som inte flyttar från innerstadens förgiftade luft.
  Och de som inte ...

 • Avatar Smal 2015-03-1 13:28 (5 år sen)

  Mycket bra. Kan tyckas cyniskt och det tycker jag också att det är men det är min naturliga reaktion. Jag blir provocerad av feta människor. Särskilt om de röker.

 • Avatar Matte 2015-03-12 15:50 (5 år sen)

  Tycker att det låter som en bra idé. Det vissa av er, som kommenterar, inte uppfattar att detta alltså handlar om personer som, pga sin övervikt, inte kan arbeta och iställer lever på bidrag. På samma sätt tycker jag att om en person inte kan arbeta pga att hen dricker för mycket alkohol/rökning (inte speciellt vanligt tror jag) så är det inte fel att minska på bidragen om personen inte går på avvänjning.

 • Avatar Matte 2015-03-12 15:34 (5 år sen)

  Inte speciellt vanligt att man inte kan arbeta pga rökning menade jag. Alkohol är nog vanligare.


Annons
Annons
Annons