Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Överviktsoperationer ökar


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-19

Annons

För åttonde året i rad ökar antalet överviktsoperationer vid Akademiska sjukhuset. Totalt opererades 247 patienter, jämfört med 195 året innan. Sedan starten 1996 har nästan 1600 personer opererats vid Akademiska sjukhuset.

– Förklaringen till ökningen ligger dels i att vi kan operera fler patienter samma dag (7-8 personer i veckan), dels att vi infört en ny operationsmetod som är mer skonsam och innebär att patienterna blir rörligare efter ingreppet och kan skrivas ut en dag tidigare. I genomsnitt stannar patienterna tre dagar på sjukhuset, säger Magnus Sundbom, överläkare och ansvarig för överviktskirurgi.

Annons
Annons

I takt med att befolkningen blir allt tyngre ökar problemen med kraftig övervikt och fetma. På Akademiska sjukhuset har man sett en stadig ökning i efterfrågan på överviktsoperationer de senaste 10-15 åren.

För att en patient ska få göra en operation krävs det att denne ha ett BMI på över 35 och medicinska skäl för operationen, till exempel diabetes och/eller högt blodtryck.

I Sverige opereras cirka 8 000 personer om året med gastric bypass. För extremt överviktiga med BMI över 50 finns en annan metod, duodenal switch som innebär att tunntarmen kortas och magsäcken krymps.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons