Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Överviktiga lever längre än smala

Annons

Äldre överviktiga löper lägre risk att dö inom en tioårsperiod jämfört med smala. Det visar en ny stor studie som ifrågasätter nyttan av att uppmana äldre att tänka på vikten. Australien ligger i toppligan över störst andel överviktig befolkning, endast USA och Storbritannien har en större andel. Övervikten bland den äldre delen av Australiens befolkning har tredubblats på en 20-års period.&nbspOch det&nbspär med anledning av detta som&nbspnu en grupp australiensiska forskare genomfört en stor studie där de undersöker om och i så fall hur farliga extra kilon är för de äldre. Till forskarnas stora förvåning visar studieresultaten att personer med övervikt var de som hade bäst överlevnad.

Studien påbörjades 1996 och totalt har data analyserats för mer än 9 200 australiensiska män och kvinnor mellan 70 och 75 år. Patienterna följdes under antingen tio år eller tills de avled. Enligt studien var risken att dö inom en period på tio år lägst för dem som definierades som överviktiga, det vill säga de som hade ett BMI mellan 25 och 30. Den gruppen hade 13 procent lägre risk att dö än normalviktiga. Dödligheten var lika stor för feta (BMI över 30) som för normalviktiga. Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, säger till Dagens Medicin att fynden är i linje med annan forskning.
– En lätt övervikt verkar vara värdefull när man blir äldre. Äldre personer som vill banta bör göra det med viss försiktighet. En måttlig övervikt och kanske till och med lätt fetma bör nog inte föranleda bantning i den här gruppen.

Annons
Annons

Samtidigt påpekar Yngve Gustafson att det finns betydelsefulla fallgropar i den här sortens undersökningar.
– Eftersom särskilt äldre kvinnor krymper med stigande ålder stiger deras BMI även om vikten är konstant. Detta innebär att de får ett falskt förhöjt BMI-värde. Hur man ska justera för det är man inte riktigt överens om. BMI hos en äldre person är därför inte helt jämförbart med BMI hos en yngre eller medelålders person.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.