Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Överviktiga får inte berättigat stöd

Annons

Personer som lider av övervikt eller fetma har rätt att få hjälp av primärvården, men i dag är det mycket sällan som frågan ens adresseras av vårdpersonal när en överviktig patient är på läkarbesök. Studier visar att bara omkring 30 procent av patienterna varit med om att få hjälp med sin fetma av primärvården, trots att 90 procent önskar att vårdpersonalen också ska ta upp frågan om livsstil och övervikt. I en just avslutad delstudie inom Stockholms läns landsting, konstaterar forskaren och vårdutvecklingsledaren Liselotte Kuehn att vården inte ger överviktiga det stöd som de själva önskar.
– Jag själv är ju en så kallad professionell tjockis, det vill säga jag har själv lidit av fetma, jag har haft ett BMI på 45, vilket är sjuklig fetma och har aldrig stött på en vårdpersonal som har velat ta upp frågan med mig, säger Liselotte Kuehn.

Numer är Liselotte Kuehn normalviktig men det var som överviktig sjuksköterska som hon började fundera över varför vården inte lyckas vända trenden att vi blir alltmer överviktiga i vårt samhälle. För att finna svar på hur överviktsvården kan förbättras har hon startat ett forskningsprojekt om överviktiga patienters behov i kontakterna med primärvården.
– Det första jag kom fram till är att ”lyfta fram det, nu ska fråga mig, dölj inte det där!”, berättar Liselotte Kuehn, för Vetenskapsradion.&nbsp

Annons
Annons

Dessutom finns det ett övervägande önskemål bland de överviktiga patienterna att vårdpersonalen, även oombedda, tar upp frågan om patientens övervikt. Studien visar även att primärvården borde bli bättre på att ge fakta och förklara exakt på vilka sätt som vikten påverkar hälsan. Slutligen framkommer det att majoriteten av patienterna verkligen vill ha hjälp och stöd att gå ner i vikt och de önskar att vården åskådliggör vad patienterna själva gör.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons