Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Överviktiga bebisar riskerar framtida hjärtsjukdom

Annons

Nyfödda barn som ökar snabbt i vikt som bebisar löper ökad risk att drabbas av någon hjärt-kärlsjukdom och diabetes som unga vuxna. Det visar en studie som holländska forskare vid sjukhus i Rotterdam och Leiden i Nederländerna gjort. Totalt har 217 friska unga vuxna i åldrarna 18 till 24 år medverkat i studien. Forskarna har använt data från deltagarnas tillväxt under sitt första levnadsår och jämfört uppgifter om insulinkänslighet, kolesterolnivåer, midjeomfång och andra riskfaktorer för diabetes och hjärt-kärlsjukdom i vuxen ålder.

Och det forskarna kom fram till var att de personer som hade haft en snabb viktökning under sina första tre månader i livet oftare tenderade att ha högre andel kroppsfett, mer fett placerat på magen och minskad insulinkänslighet. Och samtliga av dessa faktorer är kopplade till ökad risk att få hjärt-kärlsjukdom eller diabetes.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.